Potpuno autonomni taksiji uskoro će voziti cestama San Francisca

Waymo i Cruise dobili su još jednu dozvolu potrebnu za pokretanje autonomnog taksi-servisa u San Franciscu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.10.2021. / 10:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve smo bliže vremenu kada će stanovnici San Francisca moći putem aplikacije pozvati taksi, a po njih će doći automobil u kojem - nema vozača. Ideja robotaksija je revolucionarna (zamislite što bi sada Britanci mogli dati da imaju autonomne kamione, tj. cisterne) i nadamo se da će jednom zaživjeti i u Hrvatskoj zahvaljujući projektu Mate Rimca, no za one koji nisu dovoljno upoznati sa situacijom na ovom tržištu, treba naglasiti da takav oblik prijevoza već postoji.

Slika nije dostupna Waymo objavio koliko su milijuna i milijardi autonomnih kilometara odvozili njihovi automobili

Googleov Waymo već neko vrijeme u dijelu Phoenixa pruža usluge robotaksija te putnike prevoze automobili u kojima nema vozača. Iskustvo putnika, zanimljivo, ipak nije revolucionarno, već su ga neki opisali prilično dosadnim.

Naime, roboti su puno pažljiviji vozači, pridržavaju se pravila i ograničenja brzine te do sada nisu zabilježeni nikakvi veći problem s ovim taksi-servisom.

Odjel za motorna vozila Kalifornije ovaj je tjedan sličnu dozvolu za korištenje autonomnih taksija dao i Waymu te Cruiseu, kompanija u koju je investirao GM, pri čemu treba naglasiti da im nova dozvola, za razliku od prijašnjih, omogućuje i naplaćivanje takvih vožnji.

To je veliki korak prema potpunom autonomnom servisu za taksi-vozila u San Franciscu, no prije nego roboti preuzmu upravljanje vozilima na cestama ovog grada, Waymo i Cruise trebaju dobiti još jednu dozvolu (kalifornijske agencije za sigurnost javnih servisa).

Ipak, američki mediji kažu kako smo već sada jako blizu potpuno novog načina vožnje u kojem će moći uživati stanovnici San Francisca. Za početak će se taksi-usluge pružati samo na ograničenom dijelu grada, i s velikim ograničenjima.

Waymov automobil Kad vozila polude: Pogledajte kako se samovozeći taksi odmetnuo, blokirao promet i pokušao pobjeći serviserima

Npr. automobili Cruisea moći će se koristiti u određenim dijelovima San Francisa samo između 10 navečer i 6 ujutro, a moći će prometovati i po manjoj kiši i laganoj magli, no brzina automobila neće moći biti viša od 48 km/h. Waymovi automobili nemaju takvo ograničenje brzine pa će se u njihovim taksijima moći voziti brzinama većim od 100 km/h.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti