Autonomna vozila spominju se kao budućnost prometa jer su sigurnija i pouzdanija od čovjeka za volanom. No, da to baš i nije tako svaki put, pokazuje slučaj odmetnutog samovozećeg taksija iz Arizone, koji je prošlog tjedna izazvao kaos na ulicama Phoenixa.

Waymo posljednje četiri godine testira autonomna vozila na području Phoenixa, a youtuber JJRicsk Studios dulje od dvije godine snima svoje vožnje u takvim taksijima. Tako je bilo i prošlog tjedna kad je uobičajena vožnja odjednom postala sve samo ne to.

U videu koji je objavio, prvih 12 minuta sve izgleda normalno, do trenutka kad je taksi naišao na radove na cesti. Taksi je trebao skrenuti u traku u kojoj su bili radovi i koja je bila ograđena zaštitnim stošcima, međutim sve je otišlo k vragu. Stao je usred skretanja, a putnik je čak pokušao dobiti korisničku podršku koja mu je odgovorila da ostane u automobilu, za slučaj da on krene dalje.

Slika nije dostupna Dio vozača frustriran je autonomnim automobilima i greškama koje rade

Slika nije dostupna Simulacija dokazala: Googleovi robotski automobili bolji su vozači od ljudi i mogu spasiti ljudske živote

I dok je putnik čekao da do automobila dođe servisno vozilo, koje inače patrolira tim dijelom grada, taksi se odmetnuo. Krenuo je naglo prema sredini raskršća, da bi potom odjednom stao i blokirao promet, a automobila koji su bili iza njega bili su prisiljeni voziti suprotnim smjerom kako bi ga zaobišli.

Taksi je pokušao "pobjeći" još dva puta prije no što ga je servisno vozilo dostiglo, a serviser uspio ući i isključiti automatski način vožnje.

Iz Wayma su se ispričali putniku i počastili ga vožnjom, a u priopćenju za javnost zahvalili su putniku na korisnim informacijama tijekom vožnje koji će im pomoći da unaprijede cjelokupni sustav. Iako je ovaj primjer pokazao da je pred samovozećim taksijima još dug put prije no što postanu dovoljno pouzdani i sigurni za široku upotrebu, pokazuje i kako bi korištenje samovozećeg taksija moglo izgledati u praksi.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju