Simulacija dokazala: Googleovi robotski automobili bolji su vozači od ljudi i mogu spasiti ljudske živote

Waymovi automobili u simulaciju postavljeni su u situacije prometnih nesreća koje su se dogodile u razdoblju od desetak godina. Rezultati su odlični

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.03.2021. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Googlea, tj. Wayma godinama govore kako su njihova računala koja upravljaju automobilima puno bolji i sigurniji vozači od ljudi. Ona se pridržavaju ograničenja brzine, drže razmak između vozila, uvijek propuste automobile iz suprotnog smjera prije skretanja te, naravno, nikada nisu umorna, pod utjecajem alkohola ili droge i slično. Svoju tvrdnju sada su dokazali i na još jedan zanimljiv način. Proveli su simulacije bazirane na stvarnim događajima, tj. prometnim nesrećama koje su se dogodile na području Arizone na kojem Waymo trenutačno pruža usluge svojih robotskih taksija. Pri tome su koristili istu platformu za simulaciju koju koriste i pri treniranju svojih autonomnih vozila na virtualnim cestama kada ih pripremaju za stvarne uvjete.

Waymo One (Foto: Waymo) Novi veliki korak za revoluciju prijevoza: Robotaksiji stižu i na ceste San Francisca

U simulacijama tih prometnih nesreća u kojima je sudjelovao samo jedan automobil, to su vozilo zamijenili sa svojim autonomnim automobilima. U prometnim nesrećama u kojima su sudjelovala dva vozila, prvo su proveli simulaciju u kojoj je Waymovo vozilo postavljeno na mjesto automobila koji je inicirao nesreću, tj. kriv je za sudar, a u drugoj simulaciji njihovo je vozilo postavljeno na mjesto drugog automobila, koji je sudjelovao u nesreći, ali je nije izazvao.

Waymo je kroz 91 simulaciju rekonstruirao 72 nesreće koje su se dogodile na tom području između 2008. i 2017. godine, vodeći brigu da su njihova vozila izložena istoj situaciji kao i automobili koji su sudjelovali u stvarnim nesrećama. Rezultati koji su dobili simulacijom su odlični te se pokazalo da bi Waymova autonomna vozila izbjegla ili ublažila prometne nesreće u 88 od 91 simulacije. Za prometne nesreće koje su autonomna vozila ublažila, rizik od ozbiljnih ozljeda smanjen je za 1,3 pa do čak 15 puta, pohvalio se Trent Victor, direktor sigurnosnih istraživanja u kompaniji: To znači da čak i ako automobil nije u potpunosti izbjegao sudar, poduzeo je akcije koje su značajno smanjile udar, zbog čega je manja vjerojatnost da bi osobe koje su se nalazile u vozilu poginule.

U onim slučajevima u kojima je Waymovo vozilo zamijenilo automobil koji nije izazvao sudar pokazalo se da bi računalo kao vozač u potpunosti izbjeglo čak 82 posto prometnih nesreća. Posebno je zanimljivo da u većini slučajeva čak nije bilo potrebno izvesti neki teški manevar ili naglo kočiti. U deset posto slučajeva zahvaljujući brzoj reakciji računala u raskrižju u kojem su vozila iz suprotnog smjera naglo skrenula lijevo i nije više bio prostora za izbjegavanje sudara, smanjena je težina udara. Vrsta sudara koju Waymo nije uspio spriječiti jest kada je njihov taksi udario automobil koji se vozio iza njih jer se u takvim situacijama i ne može previše toga napraviti.

Slika nije dostupna Revolucija na četiri kotača širi se i u Kini: U Shenzhenu će putnike prevoziti robotaksiji

Rezultati simulacije, ali i svi dosadašnji testovi u stvarnim uvjetima iznimno su optimistični za budućnost autonomnih automobila, no jasno je kako su pred tom tehnologijom veliki i brojni izazovi i teško je predvidjeti kada bi ona mogla postati uobičajena na cestama.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti