Revolucija na četiri kotača širi se i u Kini: U Shenzhenu će putnike prevoziti robotaksiji

U Shenzhenu putnici će pomoću aplikacije moći naručiti taksi u kojem nema vozača, već njime u potpunosti upravlja računalo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2021. / 10:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon Phoenixa, kineski Shenzhen postao je još jedan grad u kojem je moguće naručiti prijevoz taksijem u kojem nema vozača, odnosno s robotaksijem. Servis za autonomne taksije pokrenula je kompanija AutoX. Još ranije u suradnji s Alibabom započeli su pilot-projekt autonomnih taksija koji se, očito, pokazao vrlo uspješnim te je AutoX svoju uslugu odlučio otvoriti za javnost. Naravno, prije toga dobio je sve regulatorne dozvole.

Slika nije dostupna Veliki uspjeh kineskog startupa: "Robotaksiji" dobili zeleno svjetlo u Šenženu

Taksiji koji podsjećaju na model Chrysler Pacific, koji koristi Waymo, prepuni su napredne tehnologije koja upravlja svakim potezom automobila, kao što detaljno prati sve što se događa oko njega kako bi stigao reagirati na vrijeme na svaku potencijalno opasnu situaciju. Među inima, na vozilima su instalirane kamere visoke rezolucije, radari i LiDAR, a iz AutoX kažu da njihovi automobili imaju nivo autonomije 4/5 (pet je najveći, potpuni autonomni nivo). Jednom kada su u automobilu, putnici mogu kontaktirati službu za korisnike i od njih zatražiti sve informacije koje ih zanimaju u vezi s autonomnim prijevozom.

Kako je riječ o potpuno autonomnom automobilu, korisnici će pomoću aplikacije pozvati taksi, a kada vozilo dođe po njih, prednja sjedišta bit će potpuno prazna. Neće biti ni vozača niti tzv. backup-vozača, odnosno osobe koja bi trebala preuzeti kontrolu nad vozilom u slučaju da dođe do neke nepredviđene situacije u prometu. Do sada su se samovozni automobili pokazali prilično sigurnima, no rizik, naravno, uvijek postoji - kao što uvijek postoji rizik i kada vozilom upravljaju ljudi.

Slika nije dostupna Waymo sa svojom tehnologijom ne želi zamijeniti samo vozače taksija već i vozače kamiona

Waymo svoju robotaksi-uslugu pruža već više od godine dana i do sada nismo čitali ni o kakvim većim problemima te će biti zanimljivo pratiti koliko će uspješno svoj posao odrađivati i kineski autonomni taksiji. Ako također ne bude bilo nekih većih problema i ako se pokaže da su računala zaista bolji vozači od ljudi (što u Waymu stalno tvrde), jasno je da će to biti još jedan veliki korak prema budućnosti u kojoj u automobilima više niti neće biti volana, ni papučica gasa i kočnice, već će s njima u potpunosti upravljati računala.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti