Waymo sa svojom tehnologijom ne želi zamijeniti samo vozače taksija već i vozače kamiona

Iz američke kompanije najavili su otvaranje novog poligona za testiranje autonomnih automobila te novi centar za istraživanje i razvoj s fokusom na autonomnu tehnologiju za kamione.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.12.2020. / 13:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Wayma kažu kako niti jedan vozač na svijetu nije iskusan poput njihova Waymo Drivera koji je do sada bez većih problema odradio milijune kilometara. Njihov vozač, naravno, nije osoba od krvi i mesa, već je riječ o tehnologiji koja već cijelo desetljeće upravlja automobilima u SAD-u i u praksi se pokazala iznimno pouzdanom. No usprkos svom tom iskustvu i konstantnom učenju i umjetnoj inteligencija koja se brine da ne dođe do problema na cesti, Waymo Driver ipak ima svojih mana. Probleme mu mogu stvarati nepovoljni vremenski uvjeti te nije dobro treniran po snijegu i mećavama, ali i neke situacije u prometu kakve se jako rijetko dešavaju.

Waymo (Foto: Waymo) Dogovorena suradnja s Waymom: "Najiskusniji vozač na svijetu" preuzet će volan Daimlerovih kamiona

Iz Waymo (koji je, podsjetimo, dio Alphabeta u koji spada i Google) odlučili su se bolje pozabaviti tim stvarima te su najavili otvaranje novog testnog centra u Ohiju s ciljem ispravljanja spomenutih nedostataka. Dakle, žele testirati i poboljšati svoju tehnologiju za autonomna vozila na snijegu, ali i u nekakvim neuobičajenim prometnim situacijama s kakvima se do sada nisu nikada susreli na cestama, a možda i neće. No ako dođe do takvih situacija, zahvaljujući budućim testiranjima i treniranju, Waymo Driver u svim implementiranim automobilima znat će kako postupiti.

Slika nije dostupna Waymov autonomni servis bit će dostupan svima u Phoenixu: Naručite taksi, a u automobilu – nema vozača

Još jedna novost iz kompanije čiji autonomni taksiji (dakle, oni u kojima zaista nema vozača i njima upravljaju samo računala) već voze ljude u dijelu Phoenixa, odnosni se i na otvaranje novog pogona za istraživanje i razvoj. Nalazi se u blizini Googleova sjedišta u Mountain Viewu te će u njemu glavni naglasak biti na istraživanju i implementaciji autonomne tehnologije u velike kamione. Dakle, osim što će Waymo Driver uzeti posao taksistima, plan je da u nekoj budućnosti isto bude i s vozačima kamiona jer će, sve ukazuje na to, u godinama koje dolaze tehnologija preuzeti i kontrolu nad kamionima. Podsjetimo, Waymo je ranije ove godine najavio suradnju s kompanijom Daimler Trucks koja ima isti cilj - razvoj potpuno autonomnih kamiona.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti