Stanovnici San Francisca iznenađeni su ponašanjem autonomnih taksija

Taksiji kojima upravljaju računala masovno dolaze u jednu slijepu ulicu, gdje im treba neko vrijeme da se okrenu i onda nastavljaju dalje s vožnjom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.10.2021. / 17:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već duže vremena govori se kako autonomna revolucija stiže u San Francisco. Waymo već neko vrijeme testira svoje automobile kojima upravljaju računala te su, nakon što su dobili potrebne regulatorne dozvole, sada blizu pokretanju taksi-servisa s vozilima u kojima uopće neće biti ljudi, čak niti backup vozača koji je spreman reagirati ako nešto pođe po krivu.

  Waymov automobil Kad vozila polude: Pogledajte kako se samovozeći taksi odmetnuo, blokirao promet i pokušao pobjeći serviserima

Ono što je utješno jest da su se u praksi njihova vozila, odnosno autonomna tehnologija pokazala odličnim vozačima tako da ne treba očekivati da će biti nekih (većih) problema kada krenuo prevoziti ljude u San Franciscu. Ipak, posljednjih tjedana stanovnici ovog grada prijavljuju “čudno” ponašanje Waymovih autonomnih automobila.

Naime, taksiji kojima upravljaju računala masovno dolaze u jednu slijepu ulicu, gdje im treba neko vrijeme da se okrenu i onda nastavljaju dalje s vožnjom. U pitanju nije nekoliko vozila, već ljudi koji žive u blizini govore da su u jednom danu vidjeli i pedesetak vozila koja bi zaglavili u toj ulici. Ponekad čim jedan automobil napusti slijepu ulicu, odmah dođe drugi, a u nekim slučajevima više vozila dođe na to isto mjesto odjednom.

  Slika nije dostupna Potpuno autonomni taksiji uskoro će voziti cestama San Francisca

Takvo čudno ponašanje privuklo je pažnju stanara ulice koji su odgovore pokušali potražiti kod backup vozača koji sjede na prednjem sjedištu vozila, no njima ne upravljaju, već je njihova dužnost biti na oprezu u slučaju nepredviđenih situacija. Od njih su samo dobili odgovor da automobili voze kako su programirani, no detaljnije informacije, ako ih i imaju, nisu podijelili sa znatiželjnim stanarima te ulice. Mediji su upite oko neobičnog ponašanja autonomnih automobila poslali Waymu, no niti od njih nisu dobili odgovor.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti