VW je već rasprodao svoja električna vozila u SAD-u i Europi za 2022. godinu

VW je u prvi plan stavio elektrifikaciju. Potražnja za njihovim vozilima sve je veća te su vozila na tržištima SAD-a i Europe već rasprodana za ovu godinu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2022. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

I dalje se ne vidi kraj krize na tržištu automobila uzrokovane nestašicom čipova i komponenata. U nekim se tvornicama pauzira proizvodnja jer, usprkos velikoj potražnji, nema dovoljno čipova da se automobili sastave do kraja, a vrijeme čekanja od narudžbe do isporuke vozila sve je duže.

Slika nije dostupna Uskoro počinje prodaja električne verzije legendarnog Volkswagena

Na to su ovaj tjedan upozorili i iz Volkswagena te, svi koji su zainteresirani za kupovinu električnih vozila iz VW Grupe i sada ga naruče, na njegovu će isporuku morati čekati sljedeću godinu. Tvrtka je, kako je nedavno komentirao izvršni direktor VW-a Hervert Deiss, gotovo rasprodala sva električna vozila u Europi i SAD-u za 2022. godinu.

VW je posljednjih godina veliki naglasak stavio na elektrifikaciju te je potražnja za njihovim vozilima s električnim motorima sve veća. U prvom ovogodišnjem kvartalu prodali su skoro 100 tisuća električnih automobila, što su dobre brojke, no i dalje niti približno dobre kao Tesline. Muskova kompanija u prva tri mjeseca ove godine prodala je oko 310 tisuća svojih vozila.

Da nema spomenutih problema, brojke bi sigurno bile još bolje jer se sve više ljudi, pogotovo s obzirom na to da cijena benzina i dizela raste, odlučuje vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem zamijeniti s električnim automobilima. Taj trend nastavit će se i dalje jer gotovo da i nema automobilske kompanije koja nije pokrenula proces elektrifikacije, a kako je potražnja velika, trenutačno najveći problem predstavljaju nestašice čipova na globalnom tržištu.

Slika nije dostupna Volkswagen najavio svoj najjeftiniji električni automobil ID LIFE

Prema nekim najavama čini se kako se situacija na tržištu čipova neće poboljšati niti sljedeće godine, a zbog situacije u Ukrajini i lockdowna u Kini čak bi se mogla i pogoršati.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti