Počinje novo razdoblje za VW: Najavljen početak prodaje vozila koje bi trebalo imati važnost poput Bube i Golfa

U VW-u se nadaju kako će ID.3 značiti početak novog razdoblja za kompaniju i početak tranzicije prema električnim vozilima u Europi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.07.2020. / 09:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dva su modela automobila obilježila povijest Volkswagena - Buba i Golf, čiji se broj prodanih primjeraka mjeri u desecima milijuna. Iz Volkswagena nedavno su, nakon predstavljanja modela ID.3, najavili kako bi taj automobil u novom, električnom razdoblju u kojem će e-punionice zamijeniti benzinske postaje, trebao imati važnost kakvu su nekoć imali Buba i Golf, što dovoljno govori o njihovim očekivanjima.

Slika nije dostupna Fantastično rješenje iz Volkswagena koje će riješiti problem punjenja baterija električnih vozila

ID.3 predstavljen je prošle godine te su prije mjesec dana otvorene prednarudžbe za jednu verziju modela ID.3, a jučer su objavili kako će od 20. srpnja narudžbe biti otvorene za sve te će biti dostupno sedam predefiniranih verzija VW-ovog električnog vozila koje će se moći naručiti u ovlaštenim autosalonima. Nakon narudžbe ipak će trebati sačekati još neko vrijeme prije početka isporuka koje su najavljene za listopad. Također, osim samih automobila, od sljedećeg tjedna bit će dostupna i oprema za punjenje koja će se moći naručiti.

Svi modeli bit će dostupni za maksimalne državne poticaje koji u Njemačkoj iznose skoro 9,5 tisuća eura, a moći će se iskoristiti i poticaji u drugim europskim zemljama (ovisno o uvjetima). Član VW-ova odbora zaduženog za prodaju Jurgen Stackman vjeruje kako će s prodajom modela ID.3 početi novo veliko poglavlje e-mobilnosti u Europi te naglašava kako je samo po imenima verzija ovog vozila (Family, Style, Tech i Tour) jasno kako je riječ o automobilu namijenjenom svima.

Svi modeli bazirani su na osnovnoj verziji ID.3 Pro Performance koja dolazi s 58-kWh baterijom dosega do 420 km i stražnjim motorom snage 150 kW zahvaljujući kojem vozilo može doseći brzinu od 60 km/h za 3,4 sekunde. Bez dodatne opreme cijena tog vozila u Njemačkoj iznosi oko 35.500 eura. Svi modeli imaju sustav navigacije s kojim se može upravljati optimalnim dosegom vozila, opciju adaptivnog cruise controla, a ovisno o paketu, nude neke dodatne značajke poput grijanih sjedala i volana, LED svjetla, panoramski krov, stražnje kamere za parkiranje itd.

Slika nije dostupna Električni SUV dosega do 500 km: VW ID.4 stiže ove godine

Za one koji će s električnim Volkswagenom ići na duže rute, u ponudi je model Tour koji dolazi s jačom baterijom s kojom se može prijeći do 550 km prije zaustavljanja na punionici te podržava 125 kW DC punjenje.

S obzirom na to da narudžbe počinju već sljedeći tjedan, bit će zanimljivo vidjeti kolika će biti potražnja za modelom ID.3 i hoće li taj automobil zaista označiti početak tranzicije prema električnim automobilima u Europi.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti