Električni SUV dosega do 500 km: VW ID.4 stiže ove godine

Nakon modela ID.3, Volkswagen priprema još jedan električni automobil na platformi MEB koji bi se na tržištu trebao pojaviti ove godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2020. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već je počelo odbrojavanje za novi model VW-ova električnog automobila baziranog na novoj električnoj modularnoj platformi (MEB) te lansiranje modela ID.4 možemo očekivati tijekom ove godine. Prvi model baziran na toj platformi ID.3 predstavljen je prošle godine i u njemačkoj kompaniji od njega imaju iznimno velika očekivanja, no koronavirus, ali i problemi u proizvodnji (ponajviše sa softverom vozila) mogli bi utjecati na početnu potražnju za tim vozilom.

Slika nije dostupna VW radi na svom najjeftinijem električnom vozilu nove generacije

Što se četvorke tiče, dosad objavljene fotografije otkrivaju atraktivno dizajnirani SUV, a iako su objavljeni neki novi detalji, i dalje nije poznat datum predstavljanja i početka prodaje vozila, kao ni koliko će iznositi njegova cijena. Poznato nam je da će najjača verzija automobila imati bateriju od 77 kW koja bi trebala osigurati doseg do 500 kilometara s jednim punjenjem. Također, iz njemačke kompanije naglašavaju i "izvanrednu aerodinamiku", kao i poziciju baterije koja se nalazi skoro po sredini vozila, što utječe na "niski centar gravitacije i optimalnu dinamiku vožnje".

Na početku će se u prodaji pojaviti model s pogonom na stražnje kotače, a naknadno i verzija tog vozila s pogonom na sva četiri kotača.

Unutrašnjost automobila bit će prilično prostrana, dok će upravljačka ploča biti potpuno digitalna i opcijama će se upravljati pomoću ekrana osjetljiva na dodir, kao i glasovnim naredbama. S obzirom na to da su ovakvi modeli gradskih terenaca iznimno popularni među vozačima, nije teško zaključiti da bi ovo mogao biti jedan od poželjnijih električnih automobila, no jedan od ključnih faktora vezanih za potražnju modela ID.4 bit će njegova cijena koja, dakle, još nije poznata.

Slika nije dostupna VW ubrzao planove: Sljedeće godine počinje "električna ofenziva"

Također, kada se ID.4 pojavi u prodaji, imat će velikog konkurenta na tržištu - Teslin Model Y. Ovaj električni SUV baziran je na popularnom Modelu 3 i njegove prve isporuke već su krenule prvim kupcima, a Musk očekuje veliku potražnju za tim vozilom i bit će zanimljivo vidjeti usporedbu karakteristika i cijene nadolazećeg VW-ova automobila i Teslina SUV-a.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti