Fantastično rješenje iz Volkswagena koje će riješiti problem punjenja baterija električnih vozila

Ovo je vizionarski prototip koji prilično brzo može postati stvarnost, smatraju u Volkswagenu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.12.2019. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada se govori o argumentima protiv kupovine električnih vozila, uvijek se spominju cijena i njihov doseg, odnosno trajanje baterije i još uvijek premali broj stanica za punjenje, iako on konstantno raste, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Punionice su sve češće u garažama trgovačkih centara i na javim parkiralištima, no i dalje se radi o samo nekoliko mjesta za punjenje po garaži/parkiralištu, što nikako ne može zadovoljiti potrebe sve većeg broja e-vozila.

VW ID.3 Električna revolucija: Ovo je najvažniji Volkswagenov automobil predstavljen u ovom stoljeću!

Volkswagen namjerava uložiti milijarde eura u električna vozila te se nadaju da velikoj potražnji za njihovim "trećim najvažnijim vozilom u povijesti", električnim modelom ID 3, a njemački automobilski div ima zanimljiv način s kojim namjeravaju riješiti probleme infrastrukture za punjenje e-vozila. Naime, umjesto da automobili kruže po garaži i traže (slobodno) mjesto na kojem bi mogli napuniti bateriju svog vozila, punionica će doći njima.

Zanimljivi koncept sastoji se od autonomnog robota i baterijske jedinice koji se mogu postaviti u javne garaže ili garaže trgovačkih centara. Umjesto da se na svako parkirališno mjesto postavlja posebna infrastruktura za punjenje, dovoljno je u jedan dio garaže postaviti robota i više baterija za punjenje – kako su to zamislili u Volkswagenu, pogledajte u priloženom videozapisu. To rješenje nije samo jednostavnije za izvedbu, već je i cjenovno povoljnije u odnosu na postavljanje infrastrukture za punjenje na nekoliko garažnih mjesta, tvrde u njemačkoj kompaniji, iako to nisu potkrijepili konkretnim brojkama.

Kada se električni automobil parkira u garažu, sve što vozač treba napraviti jest putem posebne aplikacije uputiti zahtjev za punjenjem baterije – nakon toga, može otići svojim putem, a na scenu stupa autonomni robot. Kada primi zahtjev, on će pokupiti bateriju za punjenje (ili više njih ako je potrebno napuniti više automobila) i odvesti je do automobila. Baterija će se spojiti s vozilom, a robot će se vratiti na svoje mjesto. Kada je baterija puna ili pri povratku vlasnika vozila, robot će pokupiti bateriju za punjenje i vratiti je na početno mjesto na kojem se i ona puni.

Golf Novi Golf dolazi s tehnologijom koja bi trebala povećati sigurnost u prometu i smanjiti broj nesreća

Mark Möller iz Volkswagena za Electrek rekao je kako će mobilni robot za punjenje pokrenuti revoluciju punjenja električnih vozila na parkiralištima jer će on dovesti infrastrukturu za punjenje vozilima, umjesto obrnute situacije kakva je danas i u kojoj vozači moraju tražiti punionice. Ovo je vizionarski prototip koji prilično brzo može postati stvarnost, ako to dozvole općeniti uvjeti, smatra Möller. Hoće li se i kada steći ti uvjeti, nije poznato, no moramo priznati da je njihov koncept zaista zanimljiv te bi omogućio jednostavno punjenje više automobila u isto vrijeme, bez potrebe za čekanjem da se oslobode mjesta za punjenjem u garažama koja su obično zauzeta, jer ih je jako malo.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti