Potpuni zaokret: Musk šokirao kriptozajednicu objavom da više nije moguće kupiti Teslu bitcoinom

Iz Tesle su objasnili da ne odustaju do kriptovaluta, već će pričekati s korištenjem dok se ne ispune neki bitni uvjeti.

Branimir Vorša | 13.05.2021. / 09:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Šef Tesle Elon Musk šokirao je tržište kriptovaluta objavom na Twitteru kako Tesla više neće primati bitcoin kao platežno sredstvo za svoja vozila. I to zbog pomalo neobičnog razloga.

Musk je zapravo na Twitteru objavio presliku priopćenja Tesle u kojem se objašnjava najnovija odluka vezana za bitcoin, dok su istovremeno otvorena vrata mogućnosti korištenja kriptovaluta koje imaju mnogo manje štetan utjecaj na okoliš.

Tesla je suspendirala kupovinu svojih vozila putem bitcoina. Zabrinuti smo zbog sve većeg korištenja fosilnih goriva za rudarenje bitcoina i njegove transakcije, osobito ugljena, koji ima najgore štetne emisije od svih goriva. Kriptovaluta je dobra ideja na više razina i vjerujemo da ima obećavajuću budućnost, no to ne može doći po visoku cijenu po okoliš. Tesla neće prodavati svoj bitcoin i namjeravamo ga koristiti za transakcije čim se rudarenje prebaci na obnovljive izvore energije. Isto tako gledamo druge kriptovalute koje koriste manje od jedan posto energije/transakcije bitcoina, piše u Muskovoj objavi.

Nakon ove objave vrijednost bitcoina na kriptoburzama pala je u jednom trenutku i do 15 posto na vrijednost nešto veću od oko 39.000 eura, a trenutačno se nalazi na nešto više od 42.000 eura. Zbog nastale panike na nekim kriptoburzama došlo je i do prekida rada.

"Sretan brak" između Tesle i bitcoina tako je trajao svega nekoliko mjeseci jer su, prisjetimo se, iz Tesle u veljači otkrili da su kupili bitcoine u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara i prihvatili ga kao platežno sredstvo za kupovinu svojih vozila. Ta objava dala je velik legitimitet najjačoj kriptovaluti te pridonijela njezinu prihvaćanju kao legitimnog alternativnog platežnog sredstva.

Što se rudarenja bitcoina tiče, ono trenutačno troši 66 posto više električne energije nego što je to bio slučaj 2015. godine, a emisije ugljika vezane za to vjerojatno će biti na udaru sve oštrijih kritika, piše u izvješću Citigroup Inc.

Reakcije iz kriptozajednice nisu izostale.

Pa, valjda bi on (Musk) sve provjerio prije nego što je prihvatio bitcoin? Vrlo je čudno i zbunjujuće vidjeti ovaj brzi obrat, rekao je Nic Carter, osnivač i partner tvrtke Castle Island Ventures, koja se fokusira na ulaganja u javnu blockchain tehnologiju. Carter je ujedno i jedan od glavnih branitelja energije koja se koristi za rudarenje bitcoina.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti