Sad znamo i to: Greškom objavljena tablica s cijenama svih COVID-19 cjepiva koja će biti dostupna u EU-u

Cijene cjepiva protiv COVID-19 na kratko su vrijeme i pogreškom, napokon bile objavljene u javnosti. Razlika među konkurencijom je velika.

Branimir Vorša | 18.12.2020. / 10:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Belgijska ministrica financija Eva De Bleeker u četvrtak je greškom objavila na svojem profilu na Twitteru tablicu s cijenom svakog cjepiva protiv COVID-19 koje je Europska unija kupila te koliko će Belgija ukupno potrošiti na ta cjepiva.

Vijest o tome prenio je belgijski portal HLN, a objava na Twitteru u međuvremenu je uklonjena, no ne i dovoljno brzo jer je navedeni portal uspio uhvatiti preslik zaslona s tom objavom.

Europska komisija ranije je naglasila da ne može otkriti cijene za svako pojedinačno cjepivo protiv COVID-19, pozivajući se na povjerljivost tih podataka.

Europska komisija potpisala je ugovore sa šest proizvođača te dovršila razgovor i sa sedmim u četvrtak. Zemlje članice same će odrediti koliko i koja cjepiva žele naručiti s te liste.

Prema presliku zaslona, EU plaća cjepiva između 1,78 i 18 eura po komadu. Evo o kojim je cjepivima je riječ i koliko koštaju u Europskoj uniji:

Oxford/AstraZeneca: 1,78 eura

Johnson & Johnson, 8,50 eura

Sanofi/GSK: 7,56 eura

BioNTech/Pfizer: 12 eura

CureVac: 10 eura

Moderna: 18 eura

U objavi na Twitteru belgijske ministrice obznanjeno je da će Belgija kupiti više od 33 milijuna cjepiva u vrijednosti od ukupno 279 milijuna eura.

De Blecker je objavu objasnila kao "pogrešku svoga tima za komunikaciju" te dodala da se to neće negativno odraziti na pristup cjepivima Belgiji.

Izvor: HLN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti