Skandal u Danskoj: Otkriveno da će Mark Zuckerberg unosno zaraditi na ilegalnom istraživanju na trudnicama

U Danskoj je izbio skandal u vezi s javnim medicinskim istraživanjem za koje sudionici nisu bili obaviješteni da će njihovi podaci biti korišteni u komercijalne svrhe. U čitavu priču navodno je upleten i šef Facebooka Mark Zuckerberg, a danski stručnjaci kritiziraju kršenje zaštite osobnih podataka te čitavu situaciju nazivaju "lošim poslom za Dansku".

Branimir Vorša | 01.12.2020. / 13:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nekoliko stotina trudnica u Danskoj ostalo je neugodno iznenađeno otkrićem da su bile dijelom javnog istraživanja koje je zapravo skrivalo američke komercijalne ciljeve. 263 trudnice u Danskoj sudjelovale su u javnom projektu i davale krvne uzorke svaki tjedan tijekom trudnoće državnom Institutu za serume (SSI).

Prvotna zamisao istraživanja bila je pratiti neurotransmitere kod trudnica tijekom trudnoće kroz te krvne uzorke. No uzorci su poslani u SAD kako bi postali osnova za testiranje krvi koje bi moglo predvidjeti prijevremeni porođaj i za koje mnogi očekuju da moglo postati financijski uspješan posao širom svijeta.

Američki istraživački centar koji je sudjelovao u istraživanju zapravo je osnovao šef Facebooka Mark Zuckerberg, koji je time i suvlasnik navedenog revolucionarnog testa. Žene koje su sudjelovale u istraživanju nikad nisu bile informirane o tome da će se njihovi krvni uzorci koristiti u komercijalne svrhe.

Moje povjerenje i moja dobra namjera su zloupotrijebljeni, rekla je za Danski radio Mary Petersen, jedna od žena koje su sudjelovale u istraživanju.

Samo istraživanje odobrio je danski odbor za znanstvenu etiku, no SSI nije nikoga obavijestio o tome što s krvnim uzorcima radi američka strana ili o komercijalnim interesima vezanim za taj projekt.

Istraživanje je stoga odobreno po krivoj osnovi i uz kršenje zakona koji štiti sudionike u zdravstvenim istraživanjima, pojašnjava Kent Kristensen, profesor zdravstvenog prava sa Sveučilišta Southern Denmark.

Stotine krvnih uzoraka poslane su na Sveučilište Stanford bez takozvanog dogovora o obradi podataka koji osigurava da se ti podaci neće zloupotrebljavati. No podaci su ilegalno prebačeni u SAD i izravno krše pravila o zaštiti podataka, smatra Kristensen.

"Loš posao za Dansku"

Još 2017. godine Mads Melbye i njegovi američki kolege podnijeli su zahtjev za patentom koji bi im omogućio novčanu zaradu na krvnom testu baziranom na podacima dobivenim od krvnih uzoraka danskih trudnica. Istraživački centar koji je podnio zahtjev američkom uredu za patente i koji sad vodi komercijalizaciju testa, osnovao je američki milijarder i šef Facebooka Mark Zuckerberg. Riječ je o Chan Zuckerberg Biohubu.

Zuckerberg tako ima većinsku kontrolu nad novim testom i na njemu će najviše zaraditi, tvrdi Kim Østergaard, profesor poslovne škole u Kopenhagenu. To je loš posao za Dansku, dodao je Østergaard. Za usporedbu, SSI će dobiti svoj udio u zaradi, a test će u Danskoj biti dostupan po jeftinijoj cijeni.

Sukob interesa

Mads Melbye isto je tako 2018. godine sa svojim američkim kolegama osnovao i privatnu tvrtku u Kaliforniji, čiji je početni kapital bio 70 milijuna dolara. Melbye ima petinu udjela u toj tvrtki, a ona je ušla u preddogovor s Cahn Zuckerberg Biohubom.

No na zahtjev danskog ministarstva zdravstva Melbye se 2019. godine povukao iz te tvrtke i prodao sve svoje dionice, prenose lokalni mediji.

Kao posljedica svega što se dogodilo, Melbye je podnio ostavku u SSI-ju, a sam institut izrazio je žaljenje zbog neadekvatnog informiranja sudionica istraživanja o namjerama njegova provođenja.

Izvor: DR.dk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti