Tri bivše zaposlenice tuže Google zbog spolne diskriminacije

Google se posljednjih mjeseci vrlo često mora suočavati s raznim tužbama, između ostalog, i bivših zaposlenika

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 15.09.2017. / 07:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ravnopravnost spolova uvijek je vruća tema kada su u pitanju odnosi poslodavac-posloprimac, a Google je praktički otpočetka propagirao politiku u kojoj je spol stavka o kojoj se ne vodi računa kada je u pitanju pozicija unutar kompanije. Je li to uistinu tako ili je riječ samo o deklarativnom stavu kojim Google želi dokazati i pokazati da je kompanija čiji poslovni uzusi počivaju na ispravnim temeljima, teško je procijeniti izvana, no u posljednje vrijeme konstantno se raspravlja i špekulira kako u Googleu i nije baš sve tako bajno i sjajno, kako se želi prikazati.

Svi se, uostalom, dobro sjećaju nedavnog kontroverznog manifesta koji je objavio jedan od inženjera u Googleu, a u kojem je ustvrdio kako su žene “defektne u odnosu na muškarce kada su u pitanju IT poslovi”.

Istina, autor sramotnog pamfleta dobio je otkaz, no ostao je pomalo gorak okus u ustima, jer su mnogi tvrdili kako takav stav prevladava u Googleu. Nakon posljednje objave prema kojoj su tri bivše zaposlenice Googlea podignule tužbu protiv internetskog diva sasvim će se sigurno iznova otvoriti Pandorina kutija i analizirati što se to zapravo događa u Googleu…

Dakle, tri bivše zaposlenice kompanije u svojoj tužbi tvrde kako Google prakticira politiku u kojoj su žene slabije plaćene od muškaraca za iste poslove i pozicije, uz dodatak kako se žene onemogućavaju u ravnopravnom natjecanju za bolje pozicije i koči se njihovo napredovanje u Googleu. Jedan od odvjetnika tvrdi kako ima 90 svjedoka (naravno, uglavnom žena) koje su potvrdile kako je ženska populacija u Googleu manje plaćena od muške, stoga će biti iznimno zanimljivo pratiti događanja vezana uz ovu uvijek “vruću” temu.

Iz Googlea su demantirali sve optužbe oglasivši se kratkim priopćenjem u kojem se navodi: “Pregledali smo tužbu do najsitnijih detalja i ne slažemo se s navodima, jer Google ima vrlo striktna i jasna pravila, koja vrijede jednako za sve, a naši sustavi plaća jamstvo su da svima plaćamo jednako za iste poslove, bez obzira radi li se o muškarcima ili ženama.” Jedna od žena koja tuži Google na svojem je Twitteru objavila kako je njezin cilj “natjerati sve, ne samo Google, da budu fer prema svima”.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti