VIDEO Znanstvenici razvili sluzavog magnetskog robota koji neodoljivo podsjeća na nešto posve gadljivo

Smeđe, sluzavo i kreće se kroz uske prolaze unutar tijela. Iako je asocijacija mnogima (gadljivo) evidentna, zapravo nije riječ o onom što bi vam vjerojatno prvo palo na pamet.

Branimir Vorša | 04.04.2022. / 12:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici s kineskog sveučilišta u Hong Kongu stvorili su magnetskog sluzavog robota. Može obavljati zadatke poput popravljanja prekinutih strujnih krugova i podizanja predmeta. Oni također misle da bi se jednog dana njihov sluzavi robot mogao staviti u ljudsko tijelo kako bi pomogao u pronalaženju predmeta koji su ljudi slučajno progutali.

Slika nije dostupna "Kao u filmu strave": Radnika u skladištu Amazona zatočili - roboti

Li Zhang i njegovi kolege pomiješali su niz tvari kako bi napravili sluz koju se može kontrolirati vanjskim magnetskim poljem. Također su dodali spoj koji oblaže magnetske čestice kako bi bile netoksične za korištenje u ljudskom tijelu.

Tim je potom testirao koliko dobro robot mekog tijela funkcionira u nizu situacija, uključujući pronalaženje i okruživanje izgubljene baterije u modelu želuca i kretanje uz držanje za komad žice i prolazak kroz male pukotine.

Postoje roboti koji mogu uspješno pronaći i držati predmete i drugi koji se mogu provući kroz tijesne prostore, no malo je onih koji mogu učiniti oboje.

Robot kineskih znanstvenika se također može sam izliječiti nakon što je izrezan na komade.

Prvo ga možete izdužiti u vrlo velikoj mjeri tako da izgleda kao tekućina. Zatim ga možete omotati poput kraka hobotnice da nešto nosite, rekao je Li Zhang za New Scientist.

Međutim, prije nego što mogu koristiti robot unutar tijela stvarne osobe, znanstvenici će prvo morati smisliti način kako ga pratiti u čovjekovu tijelu.

Slika nije dostupna Kinezi napravili pravu zvijer: Najvećeg mehaničkog jaka na svijetu koji bez problema šeće po bilokakvom terenu

Ako želite kontrolirati nešto unutar tijela kako biste izvršili određeni zadatak, morate znati gdje je robot i kako radi, rekao je Pietro Valdastri sa Sveučilišta Leeds za časopis New Scientist.

Također bi ga trebalo testirati kako bi se osiguralo da se magnetske čestice, koje su same po sebi otrovne, ne mogu odvojiti od sluzi.

Moraju provjeriti sigurnost u budućim testiranjima, ali to je definitivno dobar pristup, dodao je Valdastri.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti