Kinezi napravili pravu zvijer: Najvećeg mehaničkog jaka na svijetu koji bez problema šeće po bilokakvom terenu

"Mehanički jak" trebao bi se koristiti u teško dostupnim područjima do kojih nije moguće doći klasičnim vozilima.

Martina Čizmić | 31.01.2022. / 16:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih godina svjetske vojske ubrzano rade na robotizaciji svojih redova. I dok se dio vojski fokusirao na dronove i autonomne letjelice za izviđanje, neki su se fokusirali na robote.

Tako je kineski Global Times objavio kako je u Kini razvijen "najveći mehanički jak na svijetu", koji bi se baš kao njegov životinjski uzor, trebao koristiti za nošenje tereta vojnicima u udaljenim bazama. Iako nije dlakav poput originala, "mehanički jak" može ponijeti 160 kilograma opreme i hodati brzinom od 10 kilometara na sat. 

Video koji je objavio državni dnevnik People's Daily, pokazuje ovu mehaničku gromadu kako polako šeće uz cestu, penje se po pješčanim dinama i prolazi prilično zahtjevnim terenom.

 

 

Kako navode, "mehanički jak" trebao bi se koristiti u teško dostupnim područjima do kojih nije moguće doći klasičnim vozilima.

Osim toga, s ponosom su napomenuli kako je moguće i naoružati ovog "mehaničkog diva", što bi ga učinilo pogodnim za izviđačke misije ili misije čuvanja teško dostupnog terena.

Ovo nije prvi robot koji je zamišljen kao dio kineske vojske i potpora vojnicima na njihovim misijama. već su ranije predstavili kompaktniju verziju robota koja više sliči psu i kojeg su od milja nazvali "Geda". I on je namijenjen nošenju tereta u udaljenim područjima, no ima nešto manju nosivost i autonomiju.

Međutim, Geda je programiran da razumije jednostavne glasovne naredbe i prepoznaje lica, što bi ga moglo učiniti veoma zgodnim vojnim suputnikom.

Izvor: Global Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti