5G tehnologija donosi brojne prednosti i mijenja način na koji ćemo živjeti u budućnosti

5G je nova generacija mobilne mreže koja će potaknuti inovacije i transformirati način na koji živimo i radimo. Ona je tehnologija budućnosti koja će obilježiti iduća desetljeća i unijeti revolucionarne promjene u svim gospodarskim granama.

Anita Suknjov/Informer | 25.04.2021. / 10:41

5G
5G (Foto: Informer)

 Uvođenje pete generacije mreže postalo je ključno za razvoj svih industrija budućnosti. Danas je 5G tehnologija od presudnog značaja za gospodarski i društveni razvoj, a u Hrvatskoj je prošle godine prvi put u rad puštena prva komercijalna 5G mreža.

Znači od 2G, odnosno još od 1G kojeg smo svi više manje zaboravili znači 2G je donio prijenos govora, 3G je prvi put donio prijenos paketa u nekakvim manjim ograničenima brzinama, onda nam je došao 4G koji je napravio donio širokopojasni pristup internetu kroz mobilne uređaje i onda je došao 5G, ističe  Nataša Malić, direktorica sektora pristupnih mreža.

Svaka nova generacija donosi i veću brzinu pristupa. Ono što se može očekivati i u Hrvatskoj je mogućnost postizanja brzine i do jednog gigabita u sekundi, ako ste relativno blizu bazne stanice.

Čim pričamo o većim brzinama zapravo pričamo o većem kapacitetu. Znači veći kapacitet što znači da će puno više korisnika moći dobit dobre brzine u odnosu što pružaju tehnologije G-a prije toga, dodaje Malić.

Druga velika karakteristika pet G mreže je niska latencija što znači brži odziv što mreže ranijih generacija nisu imale.

Znači ako imamo robota koji treba jako brz odaziv mreže da bi se pomaknuo s točke A do točke B na proizvodnoj traci onda mu treba praktički milisekundni odaziv, pojašnjava Malić.

Još jedna karakteristika 5G mreže je i spajanje velike količine uređaja na mrežu.

Zamislite recimo stadion, gledate utakmicu, danas je inače problem na stadionu poslati nekakav video, puno je korisnika na jednom mjestu. Znači prvo će se kapacitet tog samog stadiona povećati. Znači korisnik će moći snimiti i slati video, znači moći će čak i vlastiti content stavljati na mrežu. Ide se i dalje s nekim idejama da sami igrači, koršarkaši, nogometaši ne zna u americi američki nogomet i slično imaju kamere koje onda u real timeu prenose to što on vidi direktno na korisnički uređaj, objašnjava Malić.

Proširena i virtualna stvarnost su bitan dio nove generacije pogotovo u industriji video igara gdje je bitan niski odaziv mreže.

Neke države su otišle jako daleko sa 5G-om recimo Koreja, oni su svjetski predvodnici, tamo je praktički cijela država već više manje pokrivena nekom formom 5G signala, ističe Malić.

Velika iskoristivost 5G mreže moguća je i u telemedicini gdje bi se mogli brže prenositi podaci pacijenata kao što su tlak i otkucaji srca. Uz novu generaciju očekuje se poboljšanje u zdravstvu gdje bi budžeti rasli za deset posto, a troškovi pacijentu bi pali za 28 posto.

Znači roboti već i danas operiraju to nije novo, ali ono što je novo je što će se sa jedne lokacije u bolnici gdje doktor mora biti ne znam predavati studentima, moći direktno u živom vremenu i studentima objašnjavati kako zapravo se operira pacijent jer će moći operirati kroz taj nekakav udaljeni sustav, dodaje Malić.

66 posto milenijalaca vjeruje da će tehnologija promijeniti visoko obrazovanje. Učenje na sasvim drugačiji i moderniji način omogućit će upravo ova nova tehnologija.

Zamislite svijet u kojem učite na način da stavljate naočale i da zapravo ulazite u temu, u povijest, bitke, u vladavine kraljeva, u ljudsko tijelo kud teče krv. Znači djeca će učiti iz vizuala, kaže Malić.

Sve inovacije koje će nam omogućiti nova generacija mreže zasigurno donosi i gospodarski i društveni razvoj, ali i konkurentnost Hrvatske u svijetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti