ESA dobila znatno veći budžet za ambiciozne svemirske planove

Veći budžet pomoći će u ostvarenju brojnih planova poput slanja prvih Europljana na Mjesec, ali i za čišćenje svemirskog smeća.

Martina Čizmić | 03.12.2019. / 09:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska svemirska agencija (ESA) tijekom narednih pet godina raspolagat će s budžetom od 14,4 milijarde eura, nakon što su 22 države članice pred sam početak rada nove Europske komisije pristale povećati izdvajanja za istraživanje svemira, prenose u ponedjeljak strani mediji.

Najviše novca za ESU za nadolazeće razdoblje izdvojila je Njemačka (3,3 milijarde eura), potom Francuska i Italija te Velika Britanija, koja ostaje članica svemirske agencije i nakon Brexita.

Ovo je pravo iznenađenje, dobili smo više nego što smo predlagali. Jako sam sretan, kazao je glavni direktor ESA-e Jan Woerner.

Veći proračun prvenstveno će biti namijenjen projektima poput slanja prve svemirske postaje u orbitu oko Mjeseca kako bi na površinu Zemljina satelita prvi put stupili i europski astronati te uspostave protuasteroidnog štita, a govori se i o misijama vezanim za crne rupe.

Više novca bit će i za 5G satelite, novu raketu Ariane 6, kao i za sudjelovanje u NASA-inu programu Artemis, kojim se želi 2024. vratiti američke astronaute na Mjesec, ali poslati i europske. ESA bi trebala razviti servisni modul koji će dati uzgon svemirskoj kapsuli Orion.

Kako bi Europljani konačno stupili nogom na Mjesec, ESA će morati intenzivnije surađivati s NASA-om na svemirskoj postaji Lunar Gateway. Misija Artemis prvi put bi trebala vratiti ljude na Mjesec od 1972. Cilj je misije i prvi put na Mjesečevu površinu spustiti ženu.

Države članice čak su odlučile dati više novca nego što je traženo za Cipernicus, satelitski sustav za promatranje Zemlje, koji se pokazao koristan u praćenju šumskih požara i poplava.

Popularnosti programa Copernicus pomogla je veća osviještenost kada je riječ o prirodnim katastrofama uzrokovanim klimatskim promjenama, rekao je Woerner.

Šef ESA-e također je najavio misiju vraćanja neaktivnih satelita kako ne bi predstavljali moguću opasnost te kako bi se oslobodio prostor za "novi par očiju" na nebu.

U orbiti sada imamo oko 4500 satelita i samo je njih 1500 aktivno, što znači da je 3000 satelita mrtvo. To predstavlja veliku opasnost, istaknuo je Woerner.

Od početaka svemirske ere oko 8000 satelita lansirano je u svemir, a Woerner upozorava da je količina svemirskog otpada dosegla kritičnu točku.

Povećanje budžeta za ESA-u došlo u trenutku kada je s radom počela nova Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen.

Očekuje se da će Thierry Breton, novi povjerenik u Europskoj komisiji za unutarnje tržište i obrambenu industriju, dati veliki zamah i razvoju politike svemirskih istraživanja.

Taj dosadašnji glavni direktor ATOS-a, jedne od najveće europske IT kompanije, veliki je zaljubljenik u sci-fi te autor i koautor više romana znanstvene fantastike.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti