EU tvrdi kako "izvlačenje" podataka američkih kompanija mora prestati

Zakonski okvir koji su ponudila regulatorna tijela Europske unije mogao bi promijeniti puno toga.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 06.10.2015. / 11:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Takozvani "Safe Harbour" sporazum koji je potpisan na relaciji Europska unija - Sjedinjene Američke Države došao je pod znak pitanja nakon što je Europski sud pravde (ECJ) isti proglasio nevažećim. Na prvi pogled izgleda kao još jedna bitka u birokratskom ratu kontinenata, ali ovakva odluka mogla bi donijeti poprilične promjene na polju funkcioniranja i poslovanja informatičkih kompanija koje imaju sjedište "preko bare" a posluju na globalnom nivou, pa tako i u Europi. Poznato je, primjerice, da Facebook i Twitter (ne samo oni) konstantno i slobodno "dilaju" dokumente između svojih centara u Europi i SAD-u. 

Od sada to više neće biti moguće, barem deklarativno, a cijela priča pojavila se kada je austrijski aktivist Max Schrems podnio tužbu protiv Facebooka, koji je iz Irske distribuirao podatke o europskim korisnicima u svoju centralu u SAD-u. Irski je sud odbio tužbu, uz mogućnost žalbe Europskom sudu pravde, što je Schrems iskoristio, čak je dobio podršku od Yves Bot s Europskog suda i rezultat toga je navedena odluka. "Ključ" je u stavki o prijenosu podataka u takozvane "treće zemlje" na što se poziva Europski sud koji traži da se Safe Harbour "neovisno i detaljno preispita". 

Nisu tu u pitanju samo veliki igrači poput Facebooka, Google, Twittera i ostalih, radi se o ukupno preko 4000 kompanija što znači da je stvar više nego ozbiljna. I već su otvoreni novi pregovori na relaciji EU-SAD koji bi trebali rezultirati novim ugovorom s izmijenjenom kontrolom tijeka podataka... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti