François Bornibus, Lenovo: Budućnost računala počiva na fleksibilnosti i 5G

Na sajmu IFA 2019 Berlin o tehnologiji i budućnosti prijenosnih računala razgovarali smo s čelnim čovjekom iz Lenova, Françoisom Bornibusom

Martina Čizmić | 16.09.2019. / 07:06

François Bornibus (Foto: Lenovo)

Prije nekoliko godina moglo se čuti kako su osobna računala "mrtva" i nemaju budućnost. No ona su još uvijek tu i iz godine u godinu postaju još naprednija i prilagođenija našim potrebama. 

Što onda možemo očekivati u budućnosti? Upravo smo o budućnosti računala u svijetu pametnih telefona i 5G-a, imali prilike porazgovarati na sajmu IFA, koji se početkom rujna održao u Berlinu, s predsjednikom regije Lenovo EMEA i potpredsjednikom Lenovo Grupe Françoisom Bornibusom.

Uz to što nam je otkrio koje su glavne razlike između korisnika diljem svijeta (npr. Nijemci vole "velika tijela", a Francuzi velike ekrane), otkrio nam je i budućnost prijenosnih računala. A ona je... pročitajte sami.

Što se najviše promijenilo u proteklih 10 godina?

Dvije su se stvari promijenile. Tehnički dio - veličina, težina, snaga, životni vijek baterije. Mnogo se toga promijenilo. Ako se prisjetite prijenosnih računala prije 10 godina, bila su velika i teška, čvrsti disk je bio malen, a procesor spor. Tehnologija uvelike promijenila, mogli bismo reći da se u potpunosti promijenila. Druga je stvar korištenje. Prije 10 godina imali ste računalo, ali korištenje je bilo ograničeno. Imali ste internet, ali i on je bio ograničen. Sad imamo računala koja su veoma napredna, ali se i način na koji ih koristimo uvelike promijenio. Sad ih možete koristiti kao osobne asistente uz pomoć Alexe, ali i mnogo više. Tehnologija i način na koji koristimo računala su se promijenili. Osim toga, mnogi su prije nekoliko godina prognozirali smrt osobnim računalima, ali to se nije dogodilo. Tehnologija i način korištenja idu dalje.

A što će se promijeniti u sljedećih 10 godina?

To vam ne mogu reći, ali još ima mnogo toga na čemu radimo. Zapravo smo tek na početku. Primjerice, da imamo računalo koje je, iako je zatvoreno, i dalje aktivno, s kojim možete razgovarati, koje iako je zatvoreno prima e-mailove, koje je uvijek spojeno. Vjerujemo da će se tehnologija i dalje razvijati. Jedna od tehnologija na kojoj radimo i koju s posebnom pozornošću pratimo jesu i fleksibilni telefoni. Već smo službeno najavili i aktivno radimo na fleksibilnom računalu (više informacija trebalo bi biti dostupno 2020. godine, op.a.). To će biti veoma zanimljivo jer ćete imati računalo u pola veličine koje se može rasklopiti u punu veličinu kad vam treba. Tako 7 inča može postati 14 inča ili 14 inča postati 28 inča. Nove tehnologije koje dolaze s fleksibilnim ekranima potaknut će na nove načine korištenja. Vjerujemo da je budućnost osobnih računala veoma svijetla i da bi ono moglo postati središte doma. Primjerice, može kontrolirati temperaturu i vlažnost u domu, pa mu tako možete reći da želite nešto hladniju temperaturu, a on će uključiti klimu. Mogućnosti za korištenje osobnih računala razvijat će se i dalje u budućnosti.

Prototip Lenovo fleksibilnog prijenosnog računala (Foto: Lenovo)

Spominjete stalnu povezanosti. Uz pametne telefone i uređaje, postoji li trenutak kad smo "previše povezani"?

Tehnologija, prema mom mišljenju, omogućuje vam da budete stalno povezani. Imam instalirano pametno zvono, koje kad ga pritisnete šalje signal na moj mobilni telefon. Mogu vidjeti tko zvoni, otvoriti vrata... Sve je integrirano. Je li to previše? Smatram da to ovisi o korisniku. Uvijek postoji način kako ne biti stalno povezan - jednostavno ne koristite te usluge. Tehnologija vam omogućuje da budete povezani, ali vi sami birate želite li ju koristiti. Tako mnogi koriste pametne telefone, ali neki ih koriste previše. Djeca počinju premlada, ali to nije krivnja tehnologije, već roditelja. Tehnologija je tu, ali vi kao korisnik morate odrediti kako ćete ju i koliko koristiti. Automobil može voziti veoma brzo, ali je na vama da odredite koliko je dovoljno brzo da se pri tome ne ubijete. Tehnologija nam omogućava da radimo stvari koje inače nikad ne bismo radili, čini vam život lakšim, ali na vama je da definirate kako ćete ju koristiti. Neki i tijekom noći gledaju u ekran svog pametnog telefona, no to je njihov izbor.

Svatko od nas ima svoje potrebe i navike. Postoje li neke generalne razlike u potrebama i navikama potrošača u Europi, Aziji, SAD-u?

Postoje sličnosti. Recimo, danas ste mogli vidjeti da ljudi diljem svijeta žele kvalitetne ekrane, dugotrajnu bateriju i malu težinu uređaja. No ovisno o zemlji, postoje zanimljive razlike. Francuska je, primjerice, zemlja u kojoj se još uvijek 17-inčna prijenosna računala dobro prodaju. U Njemačkoj se ne prodaju uopće. Oni više vole "veliko tijelo". Iako se trendovi najčešće fokusiraju na ekran, bateriju i brzinu, još uvijek postoje zanimljive razlike. Postoje i razlike među korisnicima koji različito koriste pojedine uređaje. Ovisno o tome što rade, korisnici biraju i uređaje koji im odgovaraju. Zato smo, primjerice izbacili dvije verzije Yoge - konvertibilnu i običnu. Moja žena, recimo, ne voli konvertibilnu verziju.

François Bornibus s novinarkom Zima (Foto: Zimo)

Proizvođači pokušavaju izbrisati granicu između tehnologije i naše svakodnevice. Postoji li trenutak kad bismo trebali reći dosta?

Dat ću vam primjer - bili smo na odmoru u Italiji, gdje imamo kuću. Moja je kći stara 9 godina. Želio sam nešto prevesti s njemačkog na talijanski. Uzeo sam telefon, otišao na internet, pronašao Google Translate i počeo tipkati. Kći me pogledala i pitala: Tata, jesi li lud? Uzela je telefon, uključila Google translate i izgovorila ono što sam želio prevesti. Za nju je to brži i jednostavniji način da komunicira govorom. Je li to loše? Ne mislim da je tako. Mislim da je brže i da obogaćuje naše živote. Moramo obratiti pozornost na ono što se događa iza osobnih asistenata, a to je odgovornost naših partnera. Jer mi ne znamo tko sluša. Oni se moraju pobrinuti za sigurnosti, da kad govorite s Alexom, to nije nigdje zabilježeno i pohranjeno. No mislim da nestajanje te granice nije loše. Da ste prije 10 godina željeli nešto prevesti, morali biste pronaći rječnik, danas je to tek koja sekunda posla.

No što ako nemate internetsku vezu?

Istina, ali kako se tehnologija razvija, s dolaskom 5G, stvari će se promijeniti. Bit ćete spojeni stalno i bilo gdje. Više vam neće biti bitno ima li vaš hotel Wi-Fi ili ne. Bit ćete spojeni uvijek.

I na kraju, koju biste tehnologiju voljeli vidjeti na svojim računalima u budućnosti, a koja već nije ugrađena?

Hm, nisam razmišljao o tome. Vjerujem da ćemo u sljedećih pet godina imati normalne naočale koje će biti opremljene virtualnom stvarnosti. I to je nešto što bih volio vidjeti. No važno je da tehnologija ima smisla. Fleksibilni telefoni koje smo dosad mogli vidjeti zovu se fleksibilnima, ali to nisu u pravom smislu riječi.

Znači li to da će Lenovo prijenosno računalo zaista biti fleksibilno?

Tehnološki gledano, to bi se moglo napraviti. Naš prototip, na kojem radimo, imat će zaista zanimljive mogućnosti. Fleksibilan u punom smislu te riječi? Vidjet ćemo!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti