IoT rješenja vukovarskih gimnazijalaca ponijela titulu najboljih srednjoškolskih radova

Projekt “Tehnologija u službi očuvanja i promoviranja kulturne baštine – Vukovarski vodotoranj” osvojio je prvo mjesto čime je ponio titulu najboljeg srednjoškolskog rada dok je projekt „IoT4SDGs“ osvojio drugo mjesto na Natječaju za najbolji rad srednjoškolaca.

Martina Čizmić | 09.10.2022. / 09:45

Tim vukovarske gimnazije s ravnateljicom (Foto: Sanja Pavlović Šijanović)

Vukovarski gimnazijalici već su u više navrata pokazali svoju inventivnost i osvajali nagrade na različitim natječajima. Sada su dobili i posebno priznanje za svoj rad. 

Naime, tijekom svibnja 2022. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, objavio je Natječaj za najbolji rad srednjoškolaca „Obrazujemo (za) budućnost“ te pozvao srednjoškolce iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije da prijave radove koji promiču kreativnost i interdisciplinarnost. Prijavljeni radovi trebali su biti spoj sadržaja jednog ili više nastavnih predmeta iz različitih znanstvenih i/ili umjetničkih područja pri čemu je sadržaj teme ostavljen na izbor zainteresiranim učenicima.

Na natječaj su se prijavili i vukovarski gimnazijalci i to sa dva rada -  vukovarski vodotoranj i IoT4SDGs.

Projekt “Tehnologija u službi očuvanja i promoviranja kulturne baštine – Vukovarski vodotoranj” osvojio je prvo mjesto čime je ponio titulu najboljeg srednjoškolskog rada dok je projekt „IoT4SDGs“ osvojio drugo mjesto na Natječaju za najbolji rad srednjoškolaca.

Vukovarski vodotoranj (Foto: Sanja Pavlović Šijanović)

Učenici Fran Hutinec, Blanka Bučko, Lara Šijanović i Hrvoje Sovar, uz mentorstvo svojih nastavnika Davora Šijanovića i Sanje Pavlović Šijanović, izradili su IoT model vukovarskog vodotornja demonstrirajući primjenu tehnologije u službi očuvanja i promoviranja kulturne baštine.

Model Vodotoranja ispisali su na 3D pisaču Prusa, pri čemu su koristili prozirnu/ transparentnu nit za ispis. Unutrašnjost je bez ispune što je omogućilo postavljanje LED traka. Led traka postavljena je na kvadratni štapić ispisan na 3D printeru a dimenzija je 10*10 mm. Na svakoj strani štapića nalazi se LED traka s 10 lampica, što ukupno čini brojku od 40 lampica. LED traka povezana je s Arduino MFR 1000 WiFi koji ima programski kod za 6 različitih modova prikaza osvjetljenja unutar vodotornja. Cijelim sustavom upravlja se pomoću Blynk aplikacije na mobilnom uređaju povezanom na WiFi mrežu pomoću mobilnog routera. Uz Arduino MKR 1000 WiFi i bežični WiFi router, korišten je i Arduino MKR Carrier Bord with Easy C a za izradu cjelokupnog modela vodotornja i njegovog okruženja, isprintano je preko 130 3D dijelova.

Model vodotornja, kao takav, na autentičan način nastavlja čuvati sjećanja na hrabre ljude i ratnu prošlost Grada Heroja jednako kao i što odašilje poruku da je Vukovar grad okrenut budućnosti i svima koji u njemu žele živjeti, raditi, stvarati, svima koji žele biti dijelom te budućnosti.

IoT4SDGs (Foto: Sanja Pavlović Šijanović)

Učenici Katarina Jovakarić, Fran Hutinec, Blanka Bučko, Lara Šijanović i Hrvoje Sovar udružili su interes prema tehnologiji, ljubav prema Slavoniji kao i određenu razinu znanja i izradili tehnološko rješenje kojim doprinose ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja. U projektu pametne poljoprivrede temeljenom na IoT-u izgrađen je sustav za praćenje polja usjeva uz pomoć senzora za svjetlo, temperaturu, vlažnost tla i zraka pri čemu poljoprivrednici mogu pratiti uvjete na terenu s bilo kojeg mjesta. Ovi senzori pružaju podatke koji pomažu ne samo u praćenju već i u optimiziranju usjeva prilagođavajući se promjenama u uvjetima okoliša.

Kako isptiče prof. Sanja Pavlović Šijanović, ovakvi projekti i aktivnosti ne samo što potiču razvoj kreativnosti, inovativnosti, sposobnosti planiranja, organiziranja te vođenja projekata već omogućuju i uspostavljanje veza s gospodarstvom, tržištem rada i lokalnom/regionalnom zajednicom doprinoseći razvoju znanja iz područja održivog razvoja kao i područja STEM-a.

Svečanost dodjele nagrade upriličena je 5. listopada 2022. povodom Dana učitelja, ujedno i Dana fakulteta na kojoj je dekanica osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, učenicima i njihovim mentorima dodijelila nagrade i priznanja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti