Izabrani najbolji startupovi 15. generacije Algebra LAB-a: Michi i PetChat

Na događanju je održana i panel rasprava na temu razvoja generativnog AI-a koji je doživio značajan skok u proteklih nekoliko mjeseci.

Martina Čizmić | 19.04.2023. / 16:02

Pobjednici Michi i PetChat (Foto: Algebra LAB)

 Petnaesta generacija startupova stasalih u Algebra LAB-u na završnom je događanju predstavila svoje inovativne projekte. Najbolji startupovi odabrani su u dvije kategorije: The Best Pitch i The Best Business Case 

U kategoriji The Best Pitch odabran je tim Michi, koji je predstavio projekt  virtualnog „prijatelja“, zapravo stanovnika aplikacije za kojeg se korisnik brine. Naravno, brigom za virtualnog Michija brinemo zapravo o vlastitom mentalnom zdravlju. Dobro je znati da je ovaj projekt baziran na trećem i četvrtom cilju održivog razvoja Ujedinjenih naroda – zdravlju i blagostanju, te kvalitetnom obrazovanju, a cilj mu je pružiti korisnicima ispravne informacije o različitim mentalnim poremećajima. Na taj način korisnici bolje i dublje upoznaju svoje osjećaje i mentalna stanja kroz koja prolaze, ali i korisne i učinkovite načine poboljšanja vlastitog mentalnog zdravlja.

 Sretna sam zbog ovog priznanja. Puno sam se pripremala za današnju prezentaciju, no svejedno nisam očekivala pobjedu. Vjerujem da je i sama ideja iza mog projekta doprinijela ovom uspjehu jer gotovo svi znaju ili imaju u obitelji tinejdžere koji često imaju problema sa prilagodbom svojoj okolini, stoga im je prezentacija bila bliska, istaknula je idejna pokretačica Antonia Kurtović.

U kategoriji The Best Business Case pobjednik je Marino Miletović, jedan od osnivača platforme PetChat. Cilj platforme PetChat brzo je, efikasno i povoljno informirati vlasnike o problemu ljubimaca te otkloniti brojne nedoumice i moguće strahove. Budući da se oko 70 % posjeta veterinarskoj ambulanti bazira na savjetovanju i informiranju, ideja je da se razvije alternativno, inovativno rješenje koje će digitalizirati i ubrzati veterinarsku uslugu.

Svima bih preporučio da se okušaju u osmišljavanju poduzetničkog projekta. To je jedno cool iskustvo koje otvara brojne prilike. Potrebno je izaći pred druge, isprobati svoju ideju u javnosti i vidjeti koje su joj i prednosti i mane, zaključio je. 

Čestitam pobjednicima, timovima Michi i Pet Chat. Ponosni smo na sve start-upe iz najnovije, petnaeste generacije razvijene u okviru našeg inkubatora poduzetništva. Veseli nas vidjeti da iz godine u godinu imamo sve veći broj inovativnih poslovnih modela koji u stopu prate promjene koje se događaju na tržištu, kao i svjetske trendove. Također smo iznimno pozitivno iznenađeni činjenicom da su timovi sa svojim inovacijama raspoređeni po različitim sektorima gospodarstva – od malog i srednjeg poduzetništva, IT-a, prehrambene industrije, turizma, fintecha i drugih, izjavila je Maja Brkljačić, rukovoditeljica poslovnog područja Algebra LAB-a.

Na događanju je održana i panel rasprava na temu razvoja generativnog AI-a koji je doživio značajan skok u proteklih nekoliko mjeseci s pokrenutih više od 2.000 novih rješenja baziranih na jezičnim modelima, čime se i umjetna inteligencija odmaknula iz stroge sfere big-techa prema široj uporabi. O potencijalu umjetne inteligencije govorilo se iz perspektive investicija, istraživanja i razvoja, etičnosti te budućnosti obrazovanja. Na raspravi su sudjelovali Vedran Bajer, Microsoft; Marko Velić, Photomath; prof.dr.sc. Ivana Kolčić, Medicinski fakultet u Splitu, Visoko učilište Algebra; Davor Aničić, Velebit AI i Matija Kolarić, Q-Agency i Visoko učilište Algebra. O ciklusu života start-upa u periodu od godine dana razgovarali su na drugom panelu Rino Duboković, Hangover museum; Anto Širić, Sport React te Amar Hassanbegović i Armin Krivdić; Tablepop.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti