Najpopularniji OS današnjice, Windows 7, najčešća meta WannaCry napada

Kaspersky Lab objavio je statističke podatke vezane uz globalni WannaCry ransomware hakerski napad

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 21.05.2017. / 11:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošlo je tjedan dana otkako se tehnološki svijet suočio s jednim od najvećih hakerskih napada u povijesti, famoznim WannaCry ransomware udarom koji je pogodio nekoliko stotina tisuća računala u više od 150 svjetskih zemalja. Nakon brojnih rasprava i analiza, situacija se, očekivano, smirila ali i dalje se zbrajaju posljedice napada.

Jedan od zanimljivijih podataka svakako je vezan uz udio operativnih sustava koji su najviše pogođeni napadom. Pa iako se u prvom trenutku najviše špekuliralo kako je Microsoft Windows XP “umirovljeni” operativni sustav bio najčešća meta WannaCry napada, situacija je zapravo sasvim drugačija.

Tvrtka Kaspersky Lab, inače jedna od najpoznatijih kada je u pitanju računalna sigurnost objavila je statistiku koja, realno, nakon što se stvari sagledaju s vremenskim odmakom, nimalo ne čudi. Jer, najpogođeniji operativni sustav je Windows 7, na 98% računala koja su bila metom napada bio je instaliran upravo ovaj Microsoftov OS. Zašto ovakve brojke ne trebaju čuditi? Iz jednostavnog razloga što je riječ o i dalje apsolutno najpopularnijem svjetskom operativnom sustavu koji je instaliran na najvećem broju računala. Vrlo jednostavno je zaključiti kako su korisnici Windows 7 OS u vlastitom zadovoljstvu kvalitetom rada zaboravili na sigurnost što je rezultiralo ovakvim statističkim pokazateljima…

Unaprijed nepravedno inkriminirani Windows XP je, zanimljivo, u analizi Kaspersky Lab stručnjaka zapravo prisutan samo u “tragovima”, toliko zanemarivim da nisu čak objavljene niti konkretne brojke. Nakon Windows 7 OS najčešća meta je bio Windows Server 2008 R2 s 1% udjela, a odlična je vijest da je najnoviji Microsoftov OS, Windows 10 očigledno više nego dobro zaštićen i imun na ovakvu vrstu napada, jer je njegov udio 0,03%.

Windows 7 je tako postao najpopularniji i u još jednoj rubrici, onoj hakerskih ciljeva, što nikako ne treba uzimati kao “bezvezne brojke”. Očigledno postoji više nego dovoljan broj razloga da se na računalo, ako je ikako moguće, instalira posljednja stabilna verzija nekog od Windows 10 operativnih sustava, kako bi se podignula razina sigurnosti. Ili, u suprotnom, ako doista smatrate da se nikako ne treba riješiti super popularne “sedmice” onda treba razmisliti o daleko kvalitetnijoj antivirusnoj soluciji i nekom od rješenja koja ako već ne sprječavaju, onda barem otežavaju ransomware napade na vaše računalo. Iako se u ovom trenutku WannaCry gotovo više i ne spominje, najgore bi bilo pomisliti kako se slični napadi, možda čak i gori i intenzivniji, neće ponoviti i u budućnosti. Zapravo, to uopće nije sporno, samo je pitanje kada će se dogoditi novi val i koliko će raširen biti…

Oni koji su možda bili zahvaćeni napadom i još uvijek nisu uspjeli pronaći rješenje za vraćanje svojih datoteka bez plaćanja otkupnine, što ionako ne jamči da će sve dobiti natrag, mogu rješenje potražiti u novoobjavljenom alatu koji ima “relativni uspjeh” u povratu kriptiranih datoteka u njihovo izvorno stanje.

Benjamin Delpy u virtualnom svijetu poznat kao “gentilkiwi” objavio je alat “wanakiwi” koji je dostupan na GitHub repozitoriju i imao je uspjeha u povratu “otetih” datoteka. Alat radi samo na Windows XP i Windows 7 operativnom sustavu, no postoji i “kvaka”, jer ovaj će alat vrlo vjerojatno očistiti vaše datoteke ali samo ako u međuvremenu niste restartali svoje računalo. Da je alat koristan i efektivan potvrdili su i stručnjaci iz Europol Cyber Crime centra.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti