Ne da vam se na sastanak? Pošaljite svog "kameleona"

Radi se o tabletu pričvršćenom na lice osobe koja bi trebala glumiti vas, negdje gdje ne želite biti.

Martina Čizmić | 06.02.2018. / 11:56

ChameleonMask (Foto: ChameleonMask/Sway.com/Profimedia) (Foto: ChameleonMask/Sway.com/Profimedia)

Svima nam se barem jednom dogodilo da smo morali biti prisutni na nekom sastanku, obiteljskom okupljanju ili događanju na kojem, zapravo, baš i nismo željeli biti. Niste imali takav slučaj? Da, ni mi.

No za one koji su se našli u takvoj situaciji, izum, ako ga tako možemo nazvati, koji su osmislili znanstvenici iz Singapura mogao bi biti izvrsno rješenje. Naime, radi se o "Chameleonmask", uređaju koji daje privid da ste negdje iako tamo zapravo niste.

U stvarnosti radi se o tabletu pričvršćenom na lice osobe koja bi trebala glumiti vas, negdje gdje ne želite biti. Još uvijek vam nije jasno kako to izgleda? Pa, recimo kao VR set za glavu, ali umjesto pametnog telefona s ekranom okrenutim prema nositelju, radi se o tabletu s ekranom okrenutim prema svijetu.

U Singapuru očito moraju biti na brojnim dosadnim sastancima, ako im je na um pala ova genijalna ideja. Jer, iako vi ne morate nužno biti na sastanku, ipak morate poslati nekoga s "Chameleonmask" da sjedi tamo umjesto vas.

ChameleonMask (Foto: ChameleonMask/Sway.com/Profimedia) (Foto: ChameleonMask/Sway.com/Profimedia)

I dok je većina uređaja za teleprisutnost dizajnirana kako bi korisnicima dala mogućnost da budu prisutni i na udaljenim lokacijama s robotom na daljinsko upravljanje, ovaj sustav koristi čovjeka kao surogata za drugog korisnika koji nije tamo. Taj surogat nosi ekran u obliku maske, na kojem se prikazuje korisnikovo lice uživo. Može prenositi i glas osobe koja se pojavljuje na ekranu u stvarnom vremenu, čime je omogućna komunikacija kao da je osoba zaista tamo, dok se ona odmara na drugom kraju svijeta.

Da ne mislite kako su ovo znanstvenici samo smislili kako bi izbjegli dosadne sastanke, "Chameleonmask" su isprobali i u stvarnom svijetu. Tako su uspješno preuzeli dokument iz lokalnog vladina ureda i obavili razgovor s bakom jednog od članova znanstvenog tima.

Na kraju svog testiranja zaključili su kako bi ljudi "maskiranu osobu", odnosno "surogata", mogli prihvatiti kao nekoga tko je plaćen da bude negdje umjesto druge osobe.

Iako je "Chameleonmask" za sad samo koncept i pitanje je hoće li se (ikad i kad) pojaviti u upotrebi, moramo se zapitati - ako surogat na svom licu ima tablet, kako vidi kuda hoda?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti