Novo istraživanje otkrilo: Pomoću Twittera ruski trolovi i roboti pokretali goruće rasprave o cjepivu

Nova studija otkrila je da su ruski trolovi i roboti za društvene medije započeli goruće rasprave o cjepivima.

Valentina Pavlica | 28.08.2018. / 07:14

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Istraživači na Sveučilištu George Washington u Washingtonu su otkrili da je niz korisničkih računa na Twitteru stvoreno kako bi proširili neslaganje koristeći taktike slične onima koje su viđene za vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine, prenosi britanski Telegraph.

Na proučavanim su se korisničkim profilima objavljivali tvitovi za i protiv cijepljenja, s ciljem da se potakne žustra rasprava o prednostima i manama cijepljenja djece, a primijećeno je da su botovi koji su bili „protivnici cijepljenja“ širili zlonamjerne softvere klikom na njihove tvitove.

Izgleda da su mnogi tvitovi protiv cjepiva objavljeni s računa čije je podrijetlo nepoznato. To mogu biti roboti, ljudski korisnici ili „kiborzi“, odnosno hakirani računi koje preuzimaju roboti, objasnio je docent na Fakultetu inženjerstva i primijenjene znanosti David Broniatowski.

Broniatowski ističe kako nije moguće odrediti točan broj takvih tvitova.

Iako je nemoguće točno znati koliko su tvitova generirali roboti i trolovi, naši rezultati upućuju na to da bi značajan dio online diskursa o cjepivima mogao biti stvoren iz loše namjere i s nizom skrivenih planova, govori Broniatowski.

"Narušeno je povjerenje javnosti"

Prema istraživanju Broniatowskog i njegovih kolega objavljenom u časopisu American Journal of Public Health, trolovi su povezani s Agencijom za istraživanje interneta, tvrtkom koju ruska vlada koristi kao podlogu za specijalizirane operacije na internetu.

Twitter roboti su identificirani pomoću takozvanog „bot repozitorija“ koji obuhvaća širok raspon uključujući i spamere koji nisu ljudskog podrijetla i „zagađivače sadržaja“ koji šire zlonamjerne softvere ili koji pokušavaju prevariti ljude.

Istraživači su otkrili i da je između 2014. i 2017. godine za korisnički račune na Twitteru, za koje je utvrđeno da su podrijetlom iz Rusije, čak 22 puta bilo vjerojatnije da tvitaju o cjepivu, nego što je to slučaj s ostalim korisnicima.

Mark Dredze, izvanredni profesor računalnih znanosti na fakultetu Johns Hopkins, izjavio je kako su trolovi cijepljenje koristili da bi istaknuli drugi problem.

Čini se da ti trolovi koriste cijepljenje kao krovni problem, ističući tako neslaganje u američkom društvu, tvrdi Dredze. Trolovi su narušili povjerenje javnosti u cijepljenje, izlažući nas tako riziku od zaraznih bolesti, smatra profesor Dredze i dodaje kako „virusi ne poštuju nacionalne granice“.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti