Ovaj sićušni gmaz dug je tek 33 milimetra, a umjesto znanstvenika otkrili su ga - turisti

Sićušni kameleon, dosad nepoznat znanosti, otkriven je u obalnim šumama Madagaskara.

Branimir Vorša | 17.09.2024. / 13:59

Brookesia nofy
Brookesia nofy (Foto: Zootaxa)

Nova vrsta lisnatog kameleona, Brookesia nofy, otkrivena je u obalnim prašumama na Madagaskaru. Riječ je o malenom kameleonu koji mjeri oko 33 milimetra u dužinu, što ga čini malo većim od Brookesia nano vrste lisnatog kameleona, najmanjeg gmaza na svijetu dužine tek 22 milimetra, koji je otkriven 2021. godine.

Turisti su prvi put skrenuli pozornost na tu novu vrstu nakon što su objavili fotografije na internetu, što je potaknulo znanstvenike poput Miguela Vencesa s Tehničkog sveučilišta u Braunschweigu u Njemačkoj da ga istraže. Njegove kolegice s Madagaskara, Andolalao Rakotoarison i Alida Frankline Hasiniaina, prve su prikupile uzorak tog novog minijaturnog gmaza. Istraživanje vezano za tu vrstu objavljeno je u časopisu Zootaxa.

Slika nije dostupna Otkriveni vjerojatno najmanji reptili na Zemlji: Stanu na vrh prsta, a veličine su sjemenke suncokreta

Rod Brookesia sastoji se od kameleona boje lišća, poznatih po svojoj iznimno maloj veličini. Otkriće B. nofy označava prvi put da je lisnati kameleon pronađen u obalnim prašumama Madagaskara, koje su smanjene na samo 10 posto svog izvornog područja.

Mjesta gdje kameleon živi dio su privatnog rezervata, vođenog hotelom čiji su vlasnici omogućili regeneraciju šuma tijekom dva desetljeća. Lokalni novinar fotografirao je tu vrstu prije pet godina u većoj obližnjoj šumi, ali znanstvenici, uključujući Vencesa, tijekom posjeta prije dvije godine vidjeli su kako je veći dio tog područja bio uništen šumskim požarima.

Slika nije dostupna Južnokorejski znanstvenici stvorili umjetnu kožu nalik kameleonovoj

Vences stoga ističe važnost ekoturizma. Ako ljudi ne vide ekonomsku vrijednost u malim dijelovima preživjele obalne šume, ta će šuma nestati, ističe. On sugerira da ekoturizam nadmašuje ekološke troškove putovanja, potencijalno pomažući u očuvanju tih rijetkih stvorenja, zajedno s njihhovim dragocjenim staništima.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti