Pandemija ostavlja katastrofalne posljedice na zdravstveni sustav: 70 posto istraživanja nevezanih za COVID-19 u Velikoj Britaniji je pauzirano ili ugašeno

COVID-19 je "sve izbacio iz tračnica", tvrde britanski stručnjaci. Podaci koje je iznijela nova studija pokazuju katastrofalan utjecaj pandemije na britanska medicinska istraživanja.

Branimir Vorša | 24.08.2020. / 17:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sedam od deset istraživanja u medicini u Velikoj Britaniji zahvatile su posljedice pandemije novog koronavirusa. Svako deseto istraživanje, uključujući i ona klinička, u potpunosti je zaustavljeno. Posljedice osjećaju i dobrotvorne udruge koje prikupljaju sredstva za teške i rijetke bolesti, pokazala je nova britanska studija koju je provelo Sveučilište Southampton.

Tisuće kliničkih testiranja kojima je cilj otkrivanje novih terapija za teške bolesti, uključujući rak i bolesti srca, zaustavljeno je zbog utjecaja pandemije novog koronavirusa na život u Velikoj Britaniji. Čak 1500 istraživanja u potpunosti je obustavljeno.

Sva zdravstvena područja su pala pod utjecaj pandemije, dok s druge strane istraživanja za lijek protiv COVID-19 idu punom parom naprijed, kaže dr. Michael Head, član tima koji je napravio spomenutu studiju.

Štetu trpe i dobrotvorne udruge koje prikupljaju sredstva za istraživanja rijetkih bolesti, a dr. Head upozorava da manje udruge neće moći nastaviti s djelovanjem ako se trenutna situacija nastavi.

Jedna je dobrotvorna udruga otkrila i da raste tjeskoba kod pacijenata oboljelih od raka i to upravo zbog COVID-19 bolesti, jer pacijente brinu rekordno duga čekanja i odgođena tastiranja.

Liječnici pak upozoravaju da bi stopa preživljavanja pacijenata oboljelih od raka mogla naglo pasti zbog svega toga.

U Britaniji se danas odluke o drugim istraživanjima donose od slučaja do slučaja, a istraživanja se pauziraju kako bi se svi raspoloživi resursi poslali na prvu crtu bojišnice protiv COVID-19 bolesti i za skrb velikog broja pacijenata oboljelih od te bolesti.

Studija koju je provelo Sveučilište Southampton pokazala je da je čak 70 posto projekta u zdravstvu pod utjecajem posljedica pandemije te da ih je 60 posto pauzirano, dok ih je 10 posto u potpunosti ugašeno.

Pokazali smo globalno i u Velikoj Britaniji da nismo spremni i da će to utjecati na istraživanja. Istraživanja su usmjerena na COVID-19, što je potrebno, ali očito je da će to ostaviti traga na druga zdravstvena područja. U smislu pripreme za budućnost, moramo osigurati da se i  istraživanja nevezana za COVID-19 nastave, poručuje dr. Head.

Naglasio je kako je iznimno važno otkriti koja su se znanja mogla pronaći da COVID-19 nije zaustavio druga istraživanja. Te rupe u znanju bit će važne za daljnji napredak u liječenju pacijenata.

Ova pandemija sve je izbacila iz tračnica. Istraživanja nam daju znanje da se borimo s bolestima na nove načine, a ako se to ne dogodi, patit će sva područja zdravstva, kaže dr. Head.

Velika Britanija planirala je budžet od 400 milijuna funti za istraživanje novih liječenja raka, no ta će brojka biti srezana na svega 250 milijuna funti zbog pandemije, ističe Aofie Regan iz dobrotvorne udruge Cancer Research UK.

Taj novac mogao je značiti duži život za mnoge pacijente, no sad se to neće dogoditi, dodaje Regan.

Ako se rezovi nastave idućih četiri ili pet godina, to će ostaviti trajne posljedice i na period iza toga, napominje Regan.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti