Poigrali smo se s Makeadrone - "uradi sam" dron koji uči mehanici, tehnologiji i programiranju

Zamislite da možete sami sastaviti svoj dron kod kuće i pri tome naučiti nešto o mehanici, tehnologiji i programiranju. Upravo to želi postići norveški startup Makeadrone.

Martina Čizmić | 25.09.2018. / 15:30

Makeadrone (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Među 100 zanimljivih startupa koji se predstavljaju na Oslo Innovation Weeku i traže svoj put do investitora, ističe se jedan koji spaja učenje, tehnologiju i zabavu. Radi se o startupu Makeadrone, koji su započela dvojica mladih Norvežana, Henning Pedersen i Steinar Holøs. Njih dvojica više od dvije godine rade na projektu kojim žele omogućiti svakome da jednostavno izgradi vlastiti dron kod kuće i pri tome nešto nauči.

“Glavna je zamisao da pojedinci zainteresirani za dronove, ali i škole, kupe ovakve setove i paralelno uče o sastavljanju uređaja, programiranju njegovog kretanja i upravljanju. Sami dronovi su veoma jednostavni - najmanji i najjednostavniji se temelji na dva micro:bita. Jedan koji služi kao kontroler na dronu i pokreće njegove propelere, dok drugi služi kao upravljač i nalazi se u ruci pilota”, pojasnio nam je Holøs prije samog događanja na kojem će drononove predstaviti posjetiteljima Oslo Innovation Weeka.

Za sad imaju razvijeno nekoliko dronova - od najmanjeg koji stane na dlan ruke, do većeg koji ima promjer oko pola metra i nije teži od jednog kilograma. Svi njihovi dronovi dolazit će u kutiji sa svim potrebnim dijelovima i uputama za slaganje.

“Kad kupite gotov proizvod, da možete ga odmah koristiti, ali ako se nešto na njemu pokvari ili se sruši, vjerojatno ga nećete moći popraviti ili će vas to mnogo stajati. S našim dronovima već ste ga jednom sastavili, znate što ide gdje i kako mora izgledati. Popravak ili zamjena dijelova je puno lakša, što produljuje životni vijek drona”, dodao je Holøs.

Iako će njihove dronove moći kupiti svi, želja im je da svoje mjesto pronađu prije svega u školama.

“Škole bi mogle kupiti nekoliko dronova i kroz informatiku, tehnički i druge predmete, učiti djecu kako sastaviti ovakav jedan uređaj”, pojašnjava Holøs i dodaje kako je poseban osjećaj kad dron koji ste sastavili od nule napokon proradi.

Iako su njihovi dronovi na prvi pogled rudimentarni i u usporedbi s komercijalno dostupnim dronovima, izgledaju maleno i nedovršeno, činjenica je da nisu ni zamišljeni kako bi se natjecali s takvim komercijalnim letjelicama. No, nakon što smo ih nakratko isprobali možemo reći da su veoma zabavni za korištenje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti