RECENZIJA: Huawei FreeBuds 4 - slušalice s kojima birate kad želite izroniti iz vlastitog glazbenog svijeta

Huaweijeve nove slušalice prve na svijetu imaju adaptivno aktivno poništavanje buke i to se jako dobro osjeti prilikom korištenja.

Martina Čizmić | 02.08.2021. / 15:19

Galerija

Huawei je nedavno održao svjetsku premijeru novih uređaja, na kojoj je predstavio i nove stereo bežične slušalice FreeBuds 4. Kako im ime govori, to je 4. generacija Huaweijevih bežičnih slušalica i, moramo priznati, najbolja do sad. 

Imali smo prilike družiti se s njima nekoliko dana te ih testirati u raziličitim uvjetima. Ono što možemo reći je da se, u odnosu na prethodne serije, zaista može osjetiti bolja kvaliteta zvuka. 

Radi se o slušalicama koje, kako su istaknuli u Huaweiju, imaju inovativni dizajn koji podržava frekvencijski opseg do 40kHz. Koliko su u Huaweiju razmišljali o dizajnu najbolje govori činjenica da su slušalice prilično udobne u ušima, veoma lagane za nošenje, a i kućište za punjenje je nešto bolje osmišljeno pa je stavljanje i vađenje samih slušalica sad puno lakše. Doslovno su stavili upute kako ih lakše izvaditi, a da vam pri tome ne iskliznu iz prstiju. 

Huawei FreeBuds 4 - 2 (Foto: Zimo)

Kad govorimo o zvuku, već prilikom prvog stavljanja slušalica u uši osjeti se razlika. Huawei ističe kako su ovo prve slušalice s adaptivnim aktivnim poništavanjem buke (eng. Adaptive Ear Matching – AEM). U prijevodu to znači da slušalice uče u kakvim se uvjetima korisnik najčešće kreće i automatski određuju optimalne postavke za poništavanje buke. Mi smo primijetili da, kad smo uključili opciju poništavanja buke (a to je nešto što sami možete uključivati i isključivati), na početku testiranja, imali smo dojam začepljenih ušiju. No kako su slušalice učile o našim navikama, tako su zvukovi odnosno njihovo blokiranje postali prirodniji. Tako smo mogli voditi normalan telefonski razgovor hodajući uz prometnu ulicu, bez pretjeranog podizanja glasa, a da nas sugovornik normalno čuje i da mi nemamo potrebu pojačavati zvuk na pametnom telefonu. 

Ono što je osjetno bolje su basevi. Iz Huaweija ističu kako su u slušalice ugradili 14,3 mm dinamički driver koji stvara snažnije baseve i, priznajemo, to se osjeti. Basevi nisu toliko jaki da stvaraju osjećaj nelagode, a opet su dovoljno snažni da možete uživati u omiljenoj glazbi.

Huawei FreeBuds 4 - 3 (Foto: Zimo)

Što se tiče izdržljivosti, FreeBuds 4 s jednim punjenjem osiguravaju 4 sata neprekidnog rada. Međutim, moramo napomenuti da to varira ovisno o tome što radite. Ako su slušalice spojene s dva uređaja istovremeno (još jedna opcija koja dobro dođe) i uključene su dodatne opcije poput poništavanja buke, to vrijeme je nešto kraće i iznosi između dva i pol i tri sata. No, dovoljno je staviti slušalice na petnaestak minuta u kućište za punjenje i one su opet spremne za rad barem sat vremena. Kućište za punjenje omogućuje ukupno 22 sata slušanja, što je dovoljno za cijeli dan (i malo više), čak i ako neprekidno imate slušalice u ušima.

Kad smo već kod toga, u FreeBuds 4 ugrađena je i svojevrsna zaštita sluha korisnika, pa će slušalice upozoriti ako je jačina zvuka na previsokoj razini, ali i korisniku napomenuti da uzme pauzu nakon nekoliko sati kontinuiranog slušanja. To ne znači da će one prestati raditi, već će vas ugodan ženski glas na engleskom jeziku upozoriti kako bi bilo zgodno da malo prozračite uši i odmorite ih od slušanja. 

Već smo spomenuli da FreeBuds 4 podržavju dvostruku vezu s uređajima, što znači da korisnici istovremeno mogu imati slušalice uparene s računalom i pametnim telefonom ili pametnim telefonom i satom, tabletom ili kojim drugim uređajem koji radi na Android, iOS ili Windows operativnom sustavu. Mi smo ih imali istovremeno spojene na pametni telefon pogonjen Androidom i računalom s Windowsima. To je u praksi značilo da na uređaju odaberemo želimo li slušati zvuk putem slušalica ili putem samog uređaja, a ako slušamo na računalu i zazvoni nam telefon, slušalice se automatski prebacuju na telefon i omogućavaju telefonski razgovor bez ponovnog uparivanja ili ručnog prebacivanja. Zgodna opcija, pogotovo ako istovremeno koristite, primjerice, dva telefona i nalazite se u automobilu.

Za upravljanje slušalicama i dodatnim opcijama, Huawei je namijenio aplikaciju AI life (koju je moguće preuzeti u trgovini aplikacijama), ali je slušalice isto tako moguće spojiti kao obične Bluetooth slušalice s bilo kojim drugim uređajem. Prednost korištenja aplikacije je što možete regulirati kvalitetu zvuka (standardna ili visoka), odrediti čemu služe geste (zanimljiva je opcija povlačenja gore ili dolje po samoj slušalici kako biste lako pojačali odnosno smanjili zvuk), pronaći slušalice ako ste ih zagubili (slušalice odašilju zvuk pa ih je lakše pronaći u džepu, torbi ili među jastucima u krevetu), ali i ažurirati softver te tako dodatno poboljšati iskustvo slušanja. 

Moramo priznati da su nas FreeBuds 4 impresionirale kvalitetom zvuka i opcijama koje imaju. Ono što bismo im mogli upisati kao minus (ako je to tako moguće reći) je glatki dizajn zbog kojih lako iskliznu iz ruke (prilikom stavljanja i vađenja iz kućišta, ali i iz uha tijekom vrućih ljetnih dana), no to je "problemčić" s kojim se korisnici Huaweijevih slušalica od početka suočavaju. 

No, gledamo li ukupni dojam, možemo bez problema reći da su ovo najbolje Huaweijeve slušalice do sad. S pregršt opcija i mogućnosti, umjetnom inteligencijom koja uči navike svakog korisnika i elegantnim dizajnom, definitivno trebaju biti na vrhu svačije liste potencijalnih bežičnih slušalica. 

Huawei FreeBuds 4 - 4 (Foto: Zimo)

U Hrvatskoj su dostupne od 2. kolovoza, u bijeloj i metalik sivoj boji, po preporučenoj cijeni od 1199 kuna, a do 23. kolovoza uz njih, svaki kupac na poklon dobiva i Huawei Band 6 pametnu narukvicu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti