SpaceX-ov Starship premoćan je za svoje dobro, FAA ga prizemljila na duže vrijeme

Enormna sila potiska prilikom lansiranja Starshipa poslala je brojne krhotine u zrak, čiji je dio zasuo i grad udaljen osam kilometra od mjesta lansiranja. Na samom mjestu lansirne rampe, ostao je ogroman krater.

Branimir Vorša | 27.04.2023. / 09:49

Galerija

SpaceX-ova megaraketa Starship, visine nebodera od 40 katova, poletjela je put Zemljine orbite 20. travnja. Glaavni pogonski dio Starshipa, Super Heavy booster, koji ima više od dva tuceta Raptor motora veličine kamiona, prilikom polijetanja je doslovce raznio silom potiska od nevjerojatnih 6,8 milijuna kilograma. To se pokazalo, osim najmoćnijim raketnim sustavom dosad u svijetu, isto i kao veliki problem Starshipa.

Enormna sila potiska prilikom lansiranja poslala je brojne krhotine u zrak, čiji je dio zasuo i grad udaljen osam kilometra od mjesta lansiranja. Na samom mjestu lansirne rampe, ostao je ogroman krater.

Kao što je svijet mogao i vidjeti u prijenosu uživo te snimkama nakon samog lansiranja, Starship je uspio poletjeti, ali je isto tako i eksplodirao u zraku, nakon što se Super Heavy booster nije uspio odvojiti od ostatka letjelice pa su iz SpaceX-a aktivirali njihov sustav za prekid leta, koji je rezultirao spomenutom eksplozijom u zraku.

Kao posljedicu svega navedenog, američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) prizemljila je Starship dok se ne dovrši istraga čitavog događaja. Riječ je o stndardnoj FAA proceduri za ono što oni nazivaju "istragom nesreće".

Starship ostaje privremeno prizemljen

Musk je putem Twittera izrazio želju za ponovnim lnsiranjem Starshipa u roku od dva mjeseca, ali je isto tako ranije i sam priznao da je sklon biti pretjerano optimističan u pogledu datuma lansiranja. Ipak, SpaceX-ov Starship ostat će prizemljen sve dok FAA ne utvrdi da "bilo koji sustav, proces ili postupak povezan s nesrećom neće utjecati na javnu sigurnost."

"Ovisno o okolnostima, neke istrage nesreće mogle bi se završiti za nekoliko tjedana. Druge složenije istrage mogle bi potrajati nekoliko mjeseci", rekli su iz FAA za Business Insider.

Musk je s takvim razvojem događaja nezadovoljan, a isto tako je ranije kritizirao FAA propise zbog usporavanja napretka Starshipa. Prethodna istraga nesreće od strane FAA zaustavila je probni let Starship prototipa na gotovo tri tjedna.

U međuvremenu, osim istrage, SpaceX mora procijeniti i popraviti štetu na lansirnoj rampi od snažnog polijetanja rakete.

Snaga Starshipovih motora drastično podcijenjena?

Musk je samo dan prije lansiranja rekao da je njegova najveća briga bila da bi incident s "vatrenom kuglom" mogao otopiti lansirnu rampu ako jedan od motora zakaže. U takvom scenariju, Musk je rekao da će SpaceX-u trebati nekoliko mjeseci da obnovi lansirnu rampu. Iako se Muskov najgori scenarij nije dogodio, lansirna rampa je očito pretrpjela ogromnu štetu. Nakon lansiranja, fotografije i snimke pokazale su golemi krater na mjestu s kojeg je Starship poletio.

Fotografije pokazuju udubljenja u spremnicima goriva za raketu na stranama okrenutim prema lansirnoj rampi. Sljedeći dan, pomalo nevjerojatno, Musk je tvitao da lansirna rampa zapravo nije ni dovršena.

SpaceX je počeo graditi čeličnu ploču hlađenu vodom koja će ići ispod lansirne rampe tri mjeseca prije, prema Muskpvim rijčima, ali ta ploča nije bila spremna na vrijeme. Mislili su da će beton otporan na toplinu ispod lansirne rampe preživjeti ranije navedenu ogromnu silu potiska od 33 Raptor motora.

"Još uvijek je u ranoj fazi analize, ali sila motora možda je razbila beton, a ne jednostavno ga nagrizla", rekao je Musk.

Krhotine zasule obližnji grad

U čitavoj toj priči srećom nije bilo ozlijeđenih, prema podacima FAA. Međutim, bilo je brojnih izvješća o padanju komada tla i pijeska na obližnji grad.

SpaceX i FAA očekivali su da će ostaci od eksplozije na lansirnoj rampi biti ograničeni na područje od sedam kvadratnih kilometaraa, prema dokumentima iz procjene okoliša, koju je SpaceX morao provesti kako bi dobio dozvolu za lansiranje.

No, stanovnici Port Isabela, koji je od lansirne rampe udaljen osam kilometara, našli su se pod kišom čestica poput pepela podignutog tijekom lansiranja. Jedan stanovnik rekao je za Business Insider da su automobili, zgrade i prozori bili prekriveni prašinom nakon lansiranja i da se sve treslo.

"Odjel za upravljanje u hitnim situacijama okruga Cameron potvrdio je da su prašina koja je jutros pala u Port Isabel bili pijesak i zemlja iz blizine mjesta za lansiranje SpaceX-a koji su bili uzdignuti u zrak silinom uzlijetanja", objavila je gradska uprava u statusu na Facebooku.

Ostaje nejasno je kolika je zapravo počinjena šteta ili koliko će SpaceX-u trebati da popravi lansirnu rampu. Osim toga, SpaceX mora zatražiti i izmjenu svoje licence za lansiranje kako bi mogao letjeti drugim Starshipom.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti