Štedite gorivo i smanjite ugljični otisak: Nova opcija u Googleovim kartama dostupna je i u Hrvatskoj

Od danas Google u gotovo 40 zemalja Europe, uključujući i Hrvatsku, nudi i još jednu mogućnost na svojim kartama koja bi mogla postati prilično popularna prilikom planiranja putovanja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.09.2022. / 13:47

Google karte (Foto: Google)

Danas je postalo gotovo nezamislivo planirati neka duža putovanja ili putovanja na mjesta koja su nam (djelomično) nepoznata bez pomoći Googleovih karata. Osim same navigacije, Google nam daje i brojne druge opcije, poput udaljenosti, dužine trajanja puta, naplate cestarine itd.

Nova značajka na GOogle kartama Google karte od danas imaju novu značajku praćenja prijatelja i najbližih osoba

Od danas Google u gotovo 40 zemalja Europe, uključujući i Hrvatsku, nudi još jednu mogućnost na svojim kartama koja bi mogla postati prilično popularna prilikom planiranja putovanja. Ta opcija korisnicima omogućuje da, osim najbrže rute putovanja, odaberu i ekološki najprihvatljiviju. Sa samo nekoliko dodira prstom po ekranu moguće je saznati relativnu uštedu goriva i vremensku razliku između najbrže i ekološki najprihvatljivije rute (u slučaju da se "zelenom" rutom duže putuje).

Ta je ruta, dakle, optimizirana za nižu potrošnju goriva čime se ne samo štedi novac, već i smanjuje emisija ugljičnog dioksida. Kako naglašavaju iz Googlea, prema izvješću Statista za 2022. upravo je cestovni prijevoz najveći izvor emisije ugljika u Europi, a s obzirom na to da se sve više teži ugljičnoj neutralnosti, u tome bi mogla pomoći i ova opcija.

Kako bi prikaz ekološki najprihvatljivije rute bio što precizniji, korisnici Googleovih karata uskoro će unutar postavki moći odabrati i vrstu motora koje koriste, jer će odabir najzelenijih ruta ovisiti i o pogonu. Na primjer, dizelski motori su obično učinkovitiji pri većim brzinama od benzinskih ili plinskih, dok hibridna i električna vozila imaju bolje rezultate u vožnjama u gradu, objasnili su iz Googlea.

Street View Pelješkog mosta S Googleovim Street Viewom već se možete virtualno provozati Pelješkom mostom

Ova je tehnologija postala moguća zahvaljujući uvidima u učinkovitost goriva i energije iz Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju Ministarstva energetike SAD-a (NREL) i podacima Europske agencije za okoliš. Spajanjem ovih informacija s trendovima vožnje Google Karata, Google je uspio razviti napredne modele strojnog učenja obučene na najpopularnijim tipovima motora u određenoj regiji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti