Što se događa sa Zemljinim mlaznim zračnim strujama? "Kad gledam to, na pamet mi pada riječ ludilo"

Klimatske promjene utjecale su i na Zemljine mlazne zračne struje, a stručnjaci tvrde da čak i laici mogu osjetiti posljedice tih promjena na svojoj koži.

Branimir Vorša | 28.06.2023. / 14:27

Mlazne zračne struje
Mlazne zračne struje (Foto: https://earth.nullschool.net)

Mlazne zračne struje koje kruže oko Zemlje prolaze kroz neviđene promjene, ostavljajući u procesu klimatologe zaprepaštenima. Neki od klimatologa uspoređuju kaotičan uzorak mlaznih zračnih struja s Van Goghovim slikama. Točnije, južni dio mlaznog toka iznad Sjeverne Amerike puknuo je i zapeo u poremećenom ciklusu, što je rezultiralo ekstremnim toplinskim valom.

Mlazno "ludilo"

Komarci, ilustracija Europski centar za kontrolu bolesti upozorio: Ovim napastima odgovaraju sve dulja i toplija ljeta, a s njima dolaze i dodatne opasnosti

Iako je normalno da se mlazne zračne struje zaustavljaju, razdvajaju i rekombiniraju, s ukupnim protokom od zapada prema istoku na velike udaljenosti, njihova trenutna fragmentacija je iznimna. Meteorolog Jeff Berardelli opisao je taj mlazni tok kao "poludio" i sugerirao da zagrijavanje klime možda pojačava takvu konfiguraciju, potičući izvanrednu toplinsku kupolu.

Kad gledam ovu mlaznu struju, na pamet mi pada riječ ludilo, napisao je Berardelli između ostalog u statusu na Twitteru. Kako trenutno izgledaju te mlazne zračne struje, možete provjeriti OVDJE.

Poznati klimatolog Michael Mann također je izrazio svoje iznenađenje nepovezanom konfiguracijom mlaznih zračnih strujanja. Naglasio je da su klimatske promjene i klimatski fenomen El Niño vjerojatno faktori koji doprinose njihovim uočenim neobičnim uzorcima.

Utjecaj vidljiv i prosječnoj osobi

Utjecaj ovih poremećenih mlaznih struja vidljiv je čak i prosječnoj osobi, a mlazne zračne struje iznad Sjeverne Amerike trenutno se opisuju kao spore i nestabilne. Studija iz 2022. godine otkrila je da su temperature zagrijavanja na Arktiku posebno oslabile mlazne struje na sjevernoj Zemljinoj hemisferi.

Osim klimatskih promjena, El Niño je promijenio širinu mlaznih zračnih struja, što je rezultiralo izlaganjem južnih regija Sjedinjenih Država toplinskoj kupoli. Kao posljedica toga, oko 40 milijuna ljudi u SAD-u trenutno je pod upozorenjem na visoke vrućine, uz raširen problem prekida opskrbe električnom energijom.

Središte toplinske kupole nalazi se iznad Meksika i već je uzrokovalo značajno uginuće ptica. Klimatolog Maximiliano Herrera opisao je toplinski val u dijelovima Meksika, kao onaj koji je premašio "kategoriju 7" na ljestvici indeksa topline, što označava ekstremnu vrućinu.

Nažalost, nema naznaka da će taj toplinski val uskoro nestati, a neki stručnjaci predviđaju da bi se mogao zadržati sve do srpnja. Neuobičajeni obrasci mlazne struje u Zemljinoj atmosferi prethodno su se poklapali s ekstremnim vremenskim prilikama, ali trenutna situacija je značajna, jer utječe, i na sjevernu, i na južnu Zemljinu hemisferu.

Zemljin klimatski sustav ozbiljno poremećen

Vrućina Svjetska meteorološka organizacija upozorava: Ovaj se kontinent sve više zagrijava, pripremite se na još smrtonosnija ljeta!

Nadalje, temperatura površine mora dosegla je neviđene razine, što je dovelo do masovnog pomora ribe i trovanja morskih sisavaca. Ova eskalacija događa se čak i prije potpunog nastupa El Niña.

Steve Turton, geograf okoliša sa Sveučilišta Central Queensland u Austrliji, naglasio je da je Zemljin klimatski sustav ozbiljno poremećen i zaslužuje ozbiljnu zabrinutost. Utjecaji klimatske krize vidljivi su diljem svijeta, naglašavajući da to više nije problem budućnosti, već sadašnja stvarnost koja se odvija pred našim očima.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti