Sve zbog oglašavanja: Praćenje korisnika prelazi s interneta u njihove domove?

Prijavljeni patenti otkrivaju neke od planova Googlea i Amazona koji žele, upozoravaju iz udruge za zaštitu prava potrošača, uspostaviti "sustav nadzora u domovima ljudi i servirati ih oglašivačima".

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.04.2018. / 11:08

Špijuniranje (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Skandal s Cambridge Analyticom još je jednom podsjetio sve internetske korisnike kako velike kompanije postupaju s njihovim privatnim podacima i kako u biti nikad ne možemo znati tko sve ima naše osobne podatke i kako ih koristi. No prema patentima koje su prijavili Google i Amazon, podaci koje je o nama skupio Facebook izgledaju kao dječja igra jer čini se kako planovi ovih kompanija predstavljaju veliki udar na privatnost korisnika čak i unutar njihova četiri zida.

Iako je riječ samo o prijavi patenta koji se na kraju mogu, ali i ne moraju razviti u konačan proizvod, ove patente možemo shvatiti kao upozorenje za budućnost i najbolje nam pokazuje način na koji ove kompanije razmišljaju.

Jasno je kako je riječ o spywareu u vaša 4 zida

Amazon i Google dominantne su kompanije na tržištu pametnih zvučnika i glasovnih asistenata koje u svojim domovima ima sve veći broj ljudi. Putem ovih uređaja može se aktivirati glazba, paliti i gasiti rasvjeta, slušati vremenska prognoza, podsjetit će korisnike na dnevne obveze i slično, no u budućnosti bi pametni zvučnici i slični uređji iz kategorije pametnog doma mogli osluškivati želje i interese korisnika i te informacije iskoristiti, naravno, za reklame.

Googleov patent opisuje način na koji se audiosignali i videosignali mogu iskoristiti za praćenje raspoloženja, pa čak i medicinskog stanja korisnika – sustavi instalirani u pametnom domu tako bi mogli prepoznati i analizirati jačinu glasa, disanje, plakanje, pa čak i kihanje i kašljanje.

Kao primjer navedeno je kako bi uređaj mogao prepoznati majicu s likom Willa Smitha u ormaru i povezati je s povijesti pretraživanja za ovim glumcem pa korisniku preporučiti novi film sa Smithom kada se počne prikazivati u kinima.

Kada pročitate dijelove ovog patenta, jasno je kako je riječ o spywareu i sustavu nadzora čiji je cilj poslužiti vas oglašivačima, rekao je u razgovoru za The New York Times Jamie Court, predsjednik udruženja za zaštitu potrošača Consumer Watchdog te je dodao kako će na taj način kompanije saznati kako izgleda naš život unutar naša četiri zida.

Amazonov patent opisuje uređaj koji bi mogao analizirati telefonski razgovor između prijatelja i na temelju tema o kojima pričaju i stvari za koje su rekli sugovornicima da im se sviđaju ili ne sviđaju, mogli bi im prikazivati oglase bazirane na tom razgovoru.

Iz Amazona i Googlea kažu kako problemu privatnosti pristupaju ozbiljno i ne iskorištavaju glasovne snimke svojih korisnika za ciljano oglašavanje, no s obzirom na sve što smo vidjeli u posljednje vrijeme kada je u pitanju zaštita korisničkih podataka, opreza nikada dosta.

Izvor: CBS News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti