Zašto je socijalno distanciranje bitno? Superkliconoša iz SAD-a zarazio je 15 osoba a da nije ni znao da je bolestan

Istraživanja su pokazala da su mnogi zaraženi a da toga nisu ni svjesni jer nemaju nikakvih simptoma. Upravo ti kliconoše najopasniji su za širenje bolesti.

Martina Čizmić | 09.04.2020. / 10:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Krajem veljače, kad su Sjedinjene Države još vjerovale da su onemogućile prodor koronavirusa, stanovnik Chicaga otišao je na sprovod kako bi izrazio sućut prijateljima. Tri dana kasnije bio je na proslavi rođendana s vlastitom obitelji i rođacima.

Muškarac, koji nije bio svjestan da je obolio od Covida-19, pokrenuo je lanac prijenosa virusa koji je zarazio ukupno 15 osoba, a tri su umrle, objavio je u srijedu američki Centar za kontrolu i sprječavanje bolesti (CDC).

U američkoj saveznoj državi Illinois, u kojoj je Chicago najveći grad, tek su 21. ožujka uvedene mjere ograničenja kao i u mnogim drugim dijelovima SAD-a.

Ovaj slučaj zoran je primjer toga koliko je presudno pridržavanje preporuka o socijalnom distanciranju i zabranama kretanja, ističe CDC, jer je detaljno utvrđeno kako je samo jedna osoba zarazila tako velik broj ljudi.

Na početku smrtonosnog lanca svi naizgled zdravi

Sve je počelo kad je primarni kliconoša večer prije sprovoda bio na objedu s dvoje prijatelja na kojemu se jelo iz zajedničkih porcija naručenih ''za van''.

Tijekom večere koja je trajala oko tri sata i sprovoda koji je trajao oko dva sata i na kojemu su ljudi od kuće donijeli vlastita jela primarni je kliconoša, po vlastitim riječima, izražavajući sućut zagrlio četiri osobe, među kojima i dvije s kojima se večer prije našao na objedu.

U sljedećih dva do šest dana tri su osobe razvile simptome Covida-19, među kojima i jedna koja je hospitalizirana i preminula mjesec kasnije. Druge dvije nisu završile u bolnici i oporavile su se.

Oboljelog, prije nego što je preminuo, na odjelu intenzivnog liječenja posjetio je član obitelji koji je na sprovodu bio u kontaktu s primarnim kliconošom. Kod tog su se posjetitelja, koji nije nosio zaštitnu masku u bolnici, kasnije razvili kašalj i vrućica, ali se oporavio.

Lančana reakcija

Tri dana nakon sprovoda primarni je kliconoša otišao na rođendansku proslavu na kojoj je bilo devet članova njegove obitelji i tijekom sljedeća tri sata bio je u bliskom kontaktu sa svim uzvanicima.

Kod njih sedam u roku od tri do sedam dana nakon rođendana pojavili su se simptomi Covida-19. Dvoje koji su završili u bolnici zbog težine bolesti umrli su.

Dvije osobe koje su skrbile za jednog od dvoje preminulih također su razvile simptome Covida-19. Radilo se o članu obitelji i profesionalnom njegovatelju koji nije imao veze s obitelji.

Jedan od članova obitelji primarnog kliconoše vjerojatno je zarazio još jednog rođaka koji nije nazočio rođendanskoj proslavi.

Troje uzvanika s rođendana koji su imali simptome otišli su šest dana nakon pojave simptoma u crkvu, gdje su vjerojatno zarazili jednog zdravstvenog djelatnika koji je tada također bio u crkvi.

Taj je zdravstveni djelatnik sjedio blizu njih i razgovarao s njima oko 90 minuta.

Prema CDC-u, zaraženi su bili u dobi od pet do 86 godina.

Proširena obiteljska okupljanja (rođendanske proslave, sprovodi, crkva) dogodila su se prije uvođenja mjera socijalnog distanciranja i mogla su olakšati prijenos virusa SARS-CoV-2 u širu zajednicu izvan granica vlastitog doma, poručio je CDC.

Taj slučaj oslikava koliko je virus zarazan u trenutku dok znanstvenici tek pokušavaju razumjeti načine njegova prijenosa.

Na početku pandemije smatralo se da je SARS-CoV-2 zarazniji od uzročnika gripe, a manje zarazan od virusa koji izaziva ospice, no sada znanstvenici više u to nisu sigurni i možda je čak i zarazniji od uzročnika ospica.

Vjerovalo se da su glavni put prijenosa respiratorne kapljice koje kihanjem i kašljanjem izravno ''pogode'' drugu osobu ili dodirivanje kontaminirane površine, no sada sve više znanstvenika kao mogućnost spominje da je dovoljno da zaražena osoba kraj vas diše i govori.

Sad se vjeruje i da je vrlo veliki postotak zaraženih osoba bez simptoma - između 25 i 50 posto, što podupire pozive da sve osobe pokriju svoje lice kad izađu iz svoga doma.

Tom su preporukom nadopunjeni savjeti CDC-a Amerikancima.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti