Znanstvena studija napokon razriješila dilemu: Je li Jack mogao preživjeti potonuće Titanika?

Rasprava o tome je li Jack trebao umrijeti ili je mogao preživjeti da se Rose samo malo pomaknula i napravila mjesta na plutajućim vratima potaknula je redatelja filma na znanstvenu studiju.

Martina Čizmić | 22.12.2022. / 09:07

James Cameron (Foto: Afp)

Kad je prije 25 godina u kinima počelo prikazivanje epskog filma Jamesa Camerona, "Titanik", mnogima je kroz glavu prošlo pitanje - je li jedan od glavnih likova, Jack, zaista morao umrijeti ili je postojala šansa da se spasi?

Tijekom godina vodile su se brojne rasprave oko te scene. Neki tvrde da nije bilo šanse, drugi da je mogao preživjeti da se popeo na vrata na kojima je plutala i Rose.

Kako bi jednom zauvijek stao na kraj tim raspravama, redatelj filma James Cameron, u suradnji sa znanstvenicima, proveo je pravu znanstvenu studiju ne bi li dobio znanstveno utemeljen odgovor.

Proveli smo znanstvenu studiju kako bismo cijelu ovu raspravu zaustavili i zabili joj kolac u srce jednom zauvijek, rekao je Cameron u razgovoru za The Toronto Sun dok je promovirao svoj najnoviji film "Avatar: The Way of Water". Obavili smo temeljitu forenzičku analizu sa stručnjakom za hipotermiju, koji je reproducirao splav iz filma i napravit ćemo nešto posebno na njemu.

Najavio je i da će napraviti nešto posebno s tom splavi u veljači.

Uzeli smo dvoje kaskadera koji su bili iste tjelesne mase kao Kate i Leo i stavili smo senzore po njima i u njih i stavili smo ih u ledenu vodu. Testirali smo je li bilo moguće preživjeti pomoću raznih metoda. Odgovor je da nije bilo šanse da su oboje mogli preživjeti. Samo je jedno moglo preživjeti, otkrio je Cameron.

Olupina broda Titanic Napokon riješen misterij tajanstvenog signala zabilježenog pored ostataka Titanika prije više od 20 godina

To sve što znamo o studiji i rezultatima, barem zasad. Možda u veljači saznamo točne detalje.

Podsjetimo, tijekom godina pitanje o tome je li Jack morao umrijeti postavljano je i glavnim glumcima filma - Leonardu DiCapriju i Kate Winslet. I dok je DiCaprio odbio komentirati, Winslet je bila uvjerena kako su se mogli "stisnuti" na splavi i zajedno preživjeti. 

No, s druge strane, Cameron ističe kako je Jackova smrt bila ključna za priču.

Morao je umrijeti, pojasnio je nedavno Cameron. Baš kao u Romeu i Juliji. To je film o ljubavi i žrtvi i smrtnosti, rekao je.

Nada se i da će ova znanstvena studija jednom zauvijek zaključiti raspravu o toj spornoj sceni.

Izvor: Toronto Sun

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti