Znanstvenik izradio kućni test na COVID-19 od espresso kapsule za kavu, voska i nekoliko epruveta

Svijetu je i dalje potreban kućni test na COVID-19 koji je lagano koristiti i koji ima pouzdanost i osjetljivost standardnog PCR testa. Domišljatošću znanstvenika sad možda postoji i ozbiljan kandidat za upravo takav test.

Branimir Vorša | 06.04.2021. / 14:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Metoda izotermičkog pojačanja posredovanog petljom (loop-mediated isothermal amplification ili skraćeno Lamp) pokazala se kao odličan kandidat za kućni pouzadni test na COVID-19. Radi na sličnom principu kao i PCR testiranje, ali ima i nekoliko ključnih prednosti.

Spomenuta metoda proizvodi višestruke kopije početnog genetskog materijala kojeg se dobija iz briseva, no može se kombinirati s korisnim očitanjem u boji. Kad se dogodi Lamp reakcija, razina kiselosti u uzorku se povećava, a to znači da se može dodati supstanca koja mijenja boju prema PH vrijednosti u mješavini te na taj način poslužiti kao vizualni indikator pozitivnog ili negativnog rezultata.

Druga prednost Lamp reakcije jest što se provodi na fiksnoj temperaturi od oko 65 stupnjeva Celzija, umjesto potrebe za stalnim reguliranjem temperatura.

No, Lamp metoda i dalje treba finu kontrolu temperature, koja se obično postiže elektronskim termostatom, no izrada takvih termostata i njihova distribucija samo u svrhu takvih testiranja bila bi nepraktična (pogotovo u uvjetima pandemije).

Stoga je organski kemičar Vittorio Saggiomo sa sveučilišta Wageningen u Nizozemskoj pokušao pronaći način kako da se to zaobiđe. Iskoristio je supstance koje se još zovu i materijali za promjenu faze i koji upijaju toplinsku energiju dok se otapaju te na taj način održavaju konstantnu razinu temperature.

Nakon što je pronašao vosak napravljen od tih materijala koji se topi na točno određenoj spomenutoj temperaturi od 65 stupnjeva, Saggiomo je krenuo u izradu uređaja koji će biti kućište u kojem bi se postavile epruvete s otopinom uzorka te spomenuti vosak. Takvo kućište bi se nakon toga moralo umetnuti u drugi materijal koji se može zagrijati.

Saggiomo je savršeno kućište pronašao u kapsulama kave za Nespresso uređaj za kavu, koje svako jutro koristi.

U konačnici je morao još samo pronaći odgovarajući način kako zagrijati te kapsule. probao je u perilici rublja, no tamo je stalno gubio uzete uzorke. Nakon toga probao je i mikrovalnu pećnicu, no to je propalo jer bi poklopac kapsule jednostavno popustio pod zračenjem. Niti čaše pune vruće vode nisu dale ništa bolji rezultat.

Na kraju je otkrio da topla voda zagrijana u običnom loncu na pećnici predstavlja najbolje rješenje.

Tako je stvoren CoroNespresso uređaj, a da funkcionira odlično pokazalo se testiranjem uzoraka šest osoba te pokazivanjem ispravnih pozitivnih rezultata testa na COVID-19 za troje njih (koji su već ranije bili pozitivni na bolest). U njihovom slučaju, uzorak je promijenio boju za razliku od negativnog testa.

Navedeni test mogao bi se vrlo lako reproducirati u ogromnim količinama, što znači da bi ljudi mogli sami uzimati uzorke kod kuće te u jednostavnom navedenom procesu vrlo brzo dobiti i rezultate jesu li pozitivni ili ne na COVID-19. Takav test koštao bi u izradi oko kunu i pol i većim ga je dijelom nakon uporabe moguće reciklirati.

Svoje istraživanje Saggiomo i njegov tim predložili su u obliku studije koja je objavljena na znanstvenom repozitoriju ChemArxiv i koja čeka znanstvene recenzije.

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti