Appleu prijete paprene kazne: EU sprema proširenje tužbe zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja

Ako Apple proglasi krivim za takvu praksu kršenja pravila tržišnog natjecanja, američki bi tehnološki div, mogao biti novčano kažnjen (s do 10 posto globalnog prihoda) i prisiljen promijeniti svoja pravila poslovanja.

Martina Čizmić | 11.04.2022. / 15:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple bi se mogao naći na udaru dodatni optužbi za kršenje pravila tržišnog natjecanja u EU, objavio je Reuters pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Europska komisija prošle je godine optužila Apple da je strogim pravilima u svom App Storeu, koja prisiljavaju developere na korištenje Appleovog sustava plaćanja za kupovinu unutar aplikacija (a to znači i plaćanje pretplata za druge servise), onemogućila konkurenciju.

Margrethe Vestager (Foto: © European Union , 2017) EU i Spotify protiv Applea: Optužuju američku tvrtku da zloupotrebljava svoj dominantni položaj na tržištu mobilnih aplikacija

Novi Akt o digitalnim tržištima, koji je prihvaćen prošlog mjeseca, takvu praksu smatra ilegalnom i predviđa velike kazne za kršitelje. No, pravila još nisu stupila na snagu, pa velike tehnološke tvrtke (poput Applea) još imaju vremena promijeniti svoju praksu. Prema nekim procjenama, Akt će u praksu ući tek 2024. godine.

Ako u međuvremenu Europska komisija donese odluku i Apple proglasi krivim za takvu praksu kršenja pravila tržišnog natjecanja, američki bi tehnološki div, mogao biti novčano kažnjen (s do 10 posto globalnog prihoda) i prisiljen promijeniti svoja pravila poslovanja.

Slika nije dostupna EU priprema tužbu protiv Applea zbog nepoštene poslovne prakse? Prijeti im paprena kazna, a možda će morati i mijenjati poslovni model

Podsjetimo, Apple se prošle godine našao na sudu nakon što ga je tužio Epic Games, izdavač popularne videoigre Fortnite, jer ih je Apple izbacio iz App Storea nakon što su uveli opciju plaćanja direktno kroz aplikaciju, a ne preko App Storea.

Slika nije dostupna Donesena dugo očekivana presuda: 185 stranica koje bi mogle ozbiljno promijeniti način na koji Apple zarađuje

Presuda koja je donesena u tom slučaju, tražila je od Applea promjenu načina poslovanja u App Storeu i uvođenje više opcija plaćanja unutar aplikacija.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti