Donesena dugo očekivana presuda: 185 stranica koje bi mogle ozbiljno promijeniti način na koji Apple zarađuje

Komentari na presudu dolaze sa svih strana. Ono u čemu se svi slažu je da su otvorena vrata za promjene u App Storeu, ali i da to nisu one prmjene koje je Epic tražio.

Martina Čizmić | 11.09.2021. / 09:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sudska trakavica između Applea i Epic Gamesa okončana je donošenjem 185 stranica duge presude. No, to ne znači da su stvari sad jasne. Ni jedna ni druga strana nisu dobile ono što su tražile.

Fortnite (Foto: AFP) Suđenje otkriva zanimljivosti: Apple je na Fortniteu zaradio stotine milijuna dolara

Kako je u objašnjenju presude navela okružna sutkinja Yvonne Gonzalez Rogers, "Apple krši zakon jer prisiljava ljude da plate za aplikacije i unutar aplikacija kroz App Store, gdje obično uzima 30 posto provizije za svako plaćanje". Dodala je kako Apple mora u roku od 90 dana unijeti promjene i dopustiti druge načine plaćanja.

To je Epic protumačio kao svoju pobjedu, no to ne znači i da je u potpunosti zadovoljan presudom. Obje strane su najavile da će se žaliti na presudu iako su obje strane djelomično zadovoljne presudom.

Slika nije dostupna Musk jasno rekao što misli o trakavici između Applea i Epic Gamesa: "To je globalni porez na internet"

Ono što ide na ruku Appleu je odluka da je ukupna struktura App Storea legalna, kao i da Apple nema ilegalni monopol nad tim kako developeri mogu obrađivati plaćanja za mobilne igre.

Komentari na presudu dolaze sa svih strana. Ono u čemu se svi slažu je da su otvorena vrata za promjene u App Storeu, ali i da to nisu one prmjene koje je Epic tražio.

Za korisnike se tako neće puno stvari promijeniti. Kad ubuduće budu kupovali aplikacije kroz App Store i trebaju platiti neku pretplatu (npr. za Spotify), sustav će im ponuditi žele li obaviti plaćanje kroz Spotify ili Apple.

U teoriji to bi moglo donijeti do pojeftinjenja aplikacija u App Storeu, no hoće li do toga zaista i doći, ovisi ponajprije o tome koliko će Apple smanjiti provizije, ali i koliko će developeri i izdavači aplikacija bit spremni smanjiti cijenu za krajnjeg kupca.

Slika nije dostupna Cook na suđenju branio poslovnu praksu App Storea: Ovakav način je sigurniji i jednostavniji, za korisnike, developere i Apple

Prema podacima analitičke tvrtke SensorTowers, 95 posto prihoda iz App Storea dolazi od dva posto developera, dok ostalih 98 posto developera zarađuje manje od milijun dolara godišnje. Osim toga, 70 posto prihoda iz App Storea koje dolazi od mobilnih igara, uplatilo je tek 10 posto App Storeovih korisnika. Za usporedbu, čak 80 posto korisnika biraju besplatne aplikacije i ne kupuju ništa kroz njih, pa tako ni ne generiraju nikakav prihod ni Appleu ni developerima.

Uvođenjem promjena, prihod iz App Storea, koji godišnje iznosi oko 19 milijardi dolara mogao bi se smanjiti. Koliko? Ovisi o tome koliko će developera odabrati alternativne načine plaćanja i ovisno o tome kolilko će Apple smanjiti svoju proviziju. 

Izvor. Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti