Suđenje otkriva zanimljivosti: Apple je na Fortniteu zaradio stotine milijuna dolara

Suđenje se nastavlja i sljedeći tjedan, a najzanimljivije će biti svjedočenje šefa Applea, Tima Cooka, koje bi se trebalo održati u petak.

Martina Čizmić | 20.05.2021. / 14:48

Fortnite (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Suđenje između Applea i Epic Gamesa na vidjelo izvlači sve više zanimljivih informacija. Tako smo dosad mogli saznati da developeri ne moraju svoje aplikacije plasirati samo kroz App Store (što je mnogima bila novost), ali i kakvu je točno praksu Apple imao prilikom odobravanja samih aplikacija koje smiju ući u App Store.

Slika nije dostupna Objavljeni mailovi kojima je Epic Games proglasio rat Appleu: Suđenje stoljeća otkrilo je brojne tajne tehnološke i gamerske industrije

Slika nije dostupna Fortnite protiv Applea: U SAD-u počinje proces koji je dio medija prozvao suđenjem stoljeća

No svjedočenje jednog Appleova zaposlenika otkrilo je pozadinu cijele priče. Naime, kako je rekao voditelj poslovnog razvoja za videoigre u App Storeu Michael Schmid, Apple je zaradio više od 100 milijuna dolara zahvaljujući proviziji od 30 posto koju naplaćuje od developera odnosno izdavača aplikacija. Kad su ga pitali o kojem je iznosu točno riječ, Schmid to nije želio otkriti.

Prema nekim procjenama, točan bi iznos mogao biti bliže (a po nekima i više od) 300 milijuna dolara, što je Epic ranije otkrio, kad je u tužbi napisao da su zaradili oko 700 milijuna dolara od prodaje videoigre u App Storeu.

Schmid je otkrio i kako je Apple potrošio oko milijun dolara za reklamiranje Fortnitea tijekom 11 mjeseci koliko je ta videoigra provela u App Storeu, što je za Epic Gamesove odvjetnike mali iznos u odnosu na to koliko su zaradili.

Suđenje se nastavlja i sljedeći tjedan, a najzanimljivije će biti svjedočenje šefa Applea Tima Cooka koje bi se trebao održati u petak. Što će on otkriti i kako će to utjecati na daljnji tijek suđenja, bit će zanimljivo pratiti.

Izvor: Apple Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti