Musk jasno rekao što misli o trakavici između Applea i Epic Gamesa: "To je globalni porez na internet"

Trakavica između Epic Gamesa i Applea traje gotovo godinu dana, a sad je svoje mišljenje o cijeloj situaciji dao i Elon Musk.

Martina Čizmić | 31.07.2021. / 08:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U pomalo neobičnom razvoju događaja, šef Tesle, Elon Musk, na Twitteru je prokomentirao aktualnu pravnu bitku između Applea i Epic Gamesa.

Apple App Store provizije su zapravo globalni porez na internet. Epic je u pravu, zapisao je Musk.

Dodao je i kako bi, u normalnoj situaciji, konkurencija natjerala Apple da spusti svoje namete, ali "Apple i Android imaju duopol na telefonima".

Kad se u obzir uzme jednostavnost sučelja, to je zapravo monopol. Zapravo je 30% poreza na promet koji Apple naplaćuje skriveno od korisnika, inače bi se oni pobunili, dodao je Musk koji je priznao da voli i koristi Appleove proizvode. 

 

 Na pitanje jednog od pratitelja, treba li onda Apple dopustiti da se na njihove uređaje instaliraju i aplikacije iz drugih izvora, Musk je bio jasan. 

To je sigurnosno pitanje, no dopustiti tvrtkama da koriste druge opcije plaćanja, pogotovo za kupovinu unutar aplikacija bilo bi fer. Čim to dopuste, morali bi smanjiti svoju proviziju. Što se tiče troškova revizije aplikacija zbog sigurnosti, fikni iznos bi bio logičan izbor, napisao je Musk.

 

 

Možda Musk planira ponuditi nekakvu dodatnu kupovinu kroz svoju aplikaciju kojom korisnici upravljaju svojim Tesla automobilima, pa na ovaj način stvara pritisak javnost. Za sad nije poznato.  

Podsjetimo, Apple i Epic Games našli su se na sudu nakon što je Epic u svoju najpopularniju videoigru, Fortnite, uveo prodaju dodatnih opcija mimo App Storea. To su u Appleu protumačili kao kršenje njihovih pravila i izbacili Fortnite iz AppStorea, a Epicov developerski račun blokirali.

Slika nije dostupna Cook na suđenju branio poslovnu praksu App Storea: Ovakav način je sigurniji i jednostavniji, za korisnike, developere i Apple

Fortnite (Foto: AFP) Suđenje otkriva zanimljivosti: Apple je na Fortniteu zaradio stotine milijuna dolara

Slika nije dostupna Objavljeni mailovi kojima je Epic Games proglasio rat Appleu: Suđenje stoljeća otkrilo je brojne tajne tehnološke i gamerske industrije

Epic je stoga tužio Apple tvrdeći da zatiru konkurentnost i forsiraju svoj monopol. Apple tvrdi da je Epic pokrenuo sudsku tužbu kao dio marketinške kampanje te da AppStore s takvim načinom organizacije kakav je sada, pruža developerima pristup velikom broju korisnika iPada i iPhonea.

Zanimljivo je da je tijekom suđenja u javnost izašlo mnogo, do sad, nepoznatih podataka. Poput onoga koliko je zapravo Apple zaradio na Fortniteu, kao i kako developeri mogu "zaobići AppStore", a ipak omogućiti korisnicima iPhonea i iPada pristup aplikacijama.

Obje su strane još krajem svibnja održale završne riječi i sad je na sudu da donese odluku i okonča ovu trakavicu koja traje gotovo godinu dana.

Inače, ni Apple ni Epic nisu komentirali Muskov tvit.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti