EU priprema tužbu protiv Applea zbog nepoštene poslovne prakse? Prijeti im paprena kazna, a možda će morati i mijenjati poslovni model

Ako Apple bude optužen, a onda i proglašen krivim, u ovoj prvoj takvoj tužbi u EU protiv te kompanije, kazna bi mogla biti paprena i iznositi i do 10 posto Appleovog prihoda na svjetskoj razini.

Martina Čizmić | 28.04.2021. / 13:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europski regulatori koji se bave tržišnim natjecanjem trebali bi ovog tjedna podići tužbu protiv Applea zabog nepoštene poslovne prakse u App Storeu. Kako navodi Reuters, nakon što se Spotify požalio da ga Apple blokira u AppStoreu, EU regulatori krenuli su u istragu koja bi, prema svemu sudeći, trebala rezultirati tužbom.

Ako Apple bude optužen, a onda i proglašen krivim, u ovoj prvoj takvoj tužbi u EU protiv te kompanije, kazna bi mogla biti paprena i iznositi i do 10 posto Appleovog prihoda na svjetskoj razini, ali i natjerati tu američku kompaniju da promijeni svoju poslovnu politiku.

Podsjetimo, Spotify je još 2019. godine uložio prigovor Europskoj komisiji u kojem navodi da Apple neopravdano ograničava svoje rivale kako bi favorizirao vlastitu aplikaciju za streaming glazbe, Apple Music.

Također, požalili su se na visoku maržu koju Apple naplaćuje developerima koji koriste njegov sustav za kupovinu kroz aplikaciju (IAP).

Apple je još 2019. godine reagirao na Spotifyev prigovor, napisavši u službenom blogu, kako je ta aplikacija postala najveća europska aplikacija za streaming glazbe upravo zahvaljujući Appleu i AppStoreu.

S obzirom na to da Europska komisija još nije službeno objavila tužbu, bit će zanimljivo vidjeti što se Appleu sve stavlja na teret i kako će se to odraziti na njegov poslovni model.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti