Nude 4.000 eura građanima koji zamijene automobil električnim biciklom

Francuska vlada prilično će izdašno subvencionirati svoje građane koji se odluče oprostiti od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem i zamijeniti ga s e-biciklom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.08.2022. / 11:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Francuzi žele da do 2024. godine 9 posto stanovnika te zemlje počne aktivno koristiti bicikle, što je ambiciozan cilj s obzirom na to da je trenutačno taj udio oko 3 posto. Kako bi ispunili taj plan, francuska vlada sprema je građanima dati jako puno novaca te su najavili povećanje subvencija za osobe koje svoje benzince i dizelaše zamijene s električnim biciklima.

Slika nije dostupna Vatrogasci upozoravaju na sve veći broj požara nastalih zbog baterija električnih romobila i bicikala

Subvencija neće biti ista za sve, a maksimalni iznos koji bi se mogao dobiti za kupovinu električnog bicikla iznosi čak 4 tisuće eura. Toliko će dobiti osobe koje živi u kućanstvima lošijeg imovinskog stanja, dok će oni koji stoje malo bolje također dobiti subvenciju, no u manjem iznosu.

Francuska je subvencije uvela još prošle godine, no čini se da nisu donijele očekivan uspjeh te su tamošnje vlasti odlučile da je potrebno napraviti više kako bi se ljudi okrenuli alternativnim sredstvima prijevoza koja su pogodnija za okoliš i borbu protiv klimatskih promjena. Također, osim subvencija, u nekim su gradovima najavili i velike investicije kako bi ih prilagodili biciklistima.

Macron je tako najavio investiciju od čak 250 milijuna eura za uređenje biciklističke infrastrukture u Parizu kako bi se bicikli mogli sigurno voziti po cijelom gradu te je u planu izgradnja čak 130 km novih biciklističkih staza tijekom sljedećih pet godina.

Slika nije dostupna Zbog divljanja cijena goriva, raste prodaja električnih romobila

Ovakva politika subvencioniranja kupovine električnih bicikala ili nekog drugog oblika električnih prijevoznih sredstava poput romobila ili motocikla pokazala se iznimno uspješnom u Litvi gdje se zamjena benzinca i dizelaša sa spomenutim električnim vozilima “nagrađuje” s tisuću eura.

Izvor: The Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti