Zbog divljanja cijena goriva, raste prodaja električnih romobila

Električni romobili su prijevozno sredstvo s kojim se jednostavno zaobilaze gužve na cestama i, naravno, štedi novac koji bi se potrošio za gorivo i parkiranje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.03.2022. / 09:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S novim porastom cijene goriva, ponovno se povećao interes za prijevoznim sredstvima na struju. Tako je porasla potražnja za električnim automobilima, ali i za alternativnim oblikom prijevoza - električnim biciklima i električnim romobilima. Podsjetimo, povećana potražnja za biciklima i romobilima porasla je i tijekom pandemije, no iz potpuno drugih razloga - kako bi se ljudi manje gužvali u javnom prijevozu i mogli držati distancu.

Slika nije dostupna Istraživanje potvrdilo rastući trend: 60 posto korisnika Bolta bira električni romobil za kretanje gradom

Sada su razlozi ekonomski, jer uz trenutačne cijene goriva, koje mogu i dalje rasti, jasno je kako troškovi mjesečnog prijevoza konstantno rastu. Kada su cijene nafte i goriva počele rasti, mediji su ponajviše pisali o povećanoj potražnji za električnim biciklima, no posljednji prodajni podaci pokazuju da je snažno povećana potražnja i za romobilima.

Iako su romobili sve do pred kraj prošlog desetljeća bili rijedak prizor na gradskim cestama, danas ih mnogi koriste kao brzo prijevozno sredstvo s kojim jednostavno zaobilaze gužve na cestama i, naravno, štede novac koji bi potrošili za gorivo i parkiranje.

Prema podacima jednog od najvećih trgovaca električnim romobilima u SAD-u, kompaniji Fluidfreeride, prodaja električnih romobila dvostruko je veća u odnosu na mjesec ranije, dok je ta brojka u usporedbi s prodajom u isto mjesecu godinu dana ranije veća za čak 70 posto.

Slika nije dostupna Iznenađenje iz Bugattija: Predstavili svoj električni romobil

Na Electreku kažu kako se kupovinom električnog romobila jako brzo vrati investicija u to prijevozno sredstvo, a taj je povrat u vrijeme kada cijene benzina i dizela divljaju, još brži pa se mnogima ulaganje u ovaj oblik prijevoza danas čini itekako logično.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti