Vatrogasci upozoravaju na sve veći broj požara nastalih zbog baterija električnih romobila i bicikala

Požari često nastaju korištenjem baterija kupljenih na internetu, a koje ne zadovoljavaju sigurnosne standarde.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.04.2022. / 11:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Električni bicikli i romobili posljednjih su godina postali sve popularniji. Kada je krenula pandemija, ljudi su ih masovno kupovali kako bi izbjegli gužvanje u javnom prijevozu, a sada su ponovno popularni zbog povećanja cijena goriva. No s povećanjem broja romobila i bicikala koje pokreću električni motori, zabilježeno je i povećanje požara nastalih zapaljenjem njihovih baterija.

Slika nije dostupna Zbog divljanja cijena goriva, raste prodaja električnih romobila

Tako podaci londonskih vatrogasaca pokazuju da su u razdoblju nešto većem od od godine dana pozvani na više od 130 intervencija zbog požara u kojima su uzrok upravo baterije spomenutih vrsta vozila na dva kotača, ali i drugih uređaja poput pametnih telefona, tableta, prijenosnih računala itd. Nakon nekoliko požara koje su izazvali u autobusima i podzemnoj željeznici, zabranjeno je unošenje električnih romobila i bicikala u buseve i vlakove podzemne željeznice, ali i u sve zgrade parlamenta.

Tijekom ove godine zapaljenje baterija električnih romobila izazvao je požare u najmanje pet kvartova u Londonu, dok je ta brojka za prošlu godinu veća od 100. Tijekom 2021. zabilježene su 44 intervencije zbog zapaljena električnih bicikala, 28 romobila na struju te 32 “druga incidenta” koja uključuju zapaljenje baterija prijenosnih računala, pametnih telefona i drugih uređaja. U odnosu na 2020. godinu riječ je o povećanju od čak četiri puta, a stručnjaci strahuju da bi se takva situacija s požarima samo mogla pogoršati.

Članica Londonske skupštine Hina Bokhari upozorila je kako je potrebno provesti opsežnu sigurnosnu kampanju kako bi se građane upozorilo na sigurnu pohranu i punjenje baterija te kako bi shvatili opasnosti od korištenja baterija manje poznatih dobavljača. Osim ako se ne poduzme neka akcija, bojim se da bi moglo doći do strašnog požara u kućama ili stambenim zgradama u kojima bi mogli biti izgubljeni životi, upozorila je na opasnost.

Slika nije dostupna Novi udarac za popularan, ali kontroverzan oblik gradskog prijevoza: Stockholm prepolovio broj dopuštenih električnih romobila na ulicama

Glasnogovornica londonskih vatrogasaca komentirala je kako javnost redovito izvješćuju o incidentima vezanim uz zapaljenje baterije električnih romobila i bicikala te često dijele sigurnosne savjete oko korištenja baterija. Posebno naglašavaju kako požari često nastaju korištenjem baterija kupljenih na internetu, a koje ne zadovoljavaju sigurnosne standarde.

Izvor: Standard.co.uk

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti