Jednostavna ideja teška 100 milijardi dolara: Warren Buffet žali što se on toga nije sjetio

U jednom intervjuu prije nekoliko godina Warren Buffet rekao je da mu je žao što se on nije sjetio servisa poput Airbnba čija tržišna vrijednost danas iznosi skoro 100 milijardi dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.12.2020. / 12:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ideja za Airbnb u biti je prilično jednostavna. Putem aplikacije, odnosno servisa povezati ljude koji nude smještaj poput cijelih kuća i stanova ili samo soba, s osobama koje traže taj smještaj. Takva jednostavna ideja danas je teška skoro 100 milijardi dolara, koliko iznosi tržišna vrijednost Airbnba nakon izlaska na burzu, a za pretpostaviti je da će ta cifra i dalje rasti.

Airbnb (Foto: AFP) Tržišna vrijednost dvostruko veća od najvećeg hotelskog lanca: U Airbnbu oduševljeni s prvim danom na burzi

Ponekad kada se takve ideje realiziraju u poslovne pothvate teške više milijardi dolara, pomislimo kako se mi toga nismo sjetili. Upravo takvo mišljenje o Airbnbu ima najpoznatiji investitor na svijetu i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Warren Buffet. To je priznao u razgovoru za Fortune prije nekoliko godina, nakon što je upoznao prvog čovjeka Airbnba. Brian Chesky još je 2014. godine proveo jedno popodne s Buffetom kojeg smatra svojim mentorom, a razgovor s njim toliko ga je dojmio da je, čim je došao na aerodrom, napisao izvještaj od 3600 riječi koji je poslao svom timu.

Pohvale su obostrane jer je i Buffet ostao impresioniran šefom Airbnba za kojeg je rekao da je toliko strastven u tom što radi da bi svoj posao radio i da za njega ne zarađuje niti centa. Još veća pohvala Airbnbu jest što je prilikom redovnog godišnjeg okupljanja investitora Berkshirea, preporučio ulaganje u Airbnb.

Slika nije dostupna Razmišljanje zanimljivo i hrvatskim iznajmljivačima: Kupovina dionica ove kompanije mogla bi biti "krađa stoljeća"

Govoreći u jednom kasnijem intervjuu o Buffetu, Chesky je rekao kako ga je posebno dojmilo to što je poznati investitor izbacio sve potencijalne distrakcije iz svog života te oko njega uopće nema televizora i dnevno možda ima samo jedan sastanak. Vrijeme zato provodi u cjelodnevnom čitanju i “dubokom razmišljanju”, opisao je Chesky Buffeta. Također, komentirao je i jedno druženje s Buffetom i Jeffom Bezosom koji je Buffeta upitao zašto netko jednostavno ne kopira njegov dokazani dugoročni pristup investicijama, na što mu je on odgovorio da se nitko ne želi obogatiti sporo.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti