Ideja za Airbnb u biti je prilično jednostavna. Putem aplikacije, odnosno servisa povezati ljude koji nude smještaj poput cijelih kuća i stanova ili samo soba, s osobama koje traže taj smještaj. Takva jednostavna ideja danas je teška skoro 100 milijardi dolara, koliko iznosi tržišna vrijednost Airbnba nakon izlaska na burzu, a za pretpostaviti je da će ta cifra i dalje rasti.

Airbnb (Foto: AFP) Tržišna vrijednost dvostruko veća od najvećeg hotelskog lanca: U Airbnbu oduševljeni s prvim danom na burzi

Ponekad kada se takve ideje realiziraju u poslovne pothvate teške više milijardi dolara, pomislimo kako se mi toga nismo sjetili. Upravo takvo mišljenje o Airbnbu ima najpoznatiji investitor na svijetu i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Warren Buffet. To je priznao u razgovoru za Fortune prije nekoliko godina, nakon što je upoznao prvog čovjeka Airbnba. Brian Chesky još je 2014. godine proveo jedno popodne s Buffetom kojeg smatra svojim mentorom, a razgovor s njim toliko ga je dojmio da je, čim je došao na aerodrom, napisao izvještaj od 3600 riječi koji je poslao svom timu.

Pohvale su obostrane jer je i Buffet ostao impresioniran šefom Airbnba za kojeg je rekao da je toliko strastven u tom što radi da bi svoj posao radio i da za njega ne zarađuje niti centa. Još veća pohvala Airbnbu jest što je prilikom redovnog godišnjeg okupljanja investitora Berkshirea, preporučio ulaganje u Airbnb.

Slika nije dostupna Razmišljanje zanimljivo i hrvatskim iznajmljivačima: Kupovina dionica ove kompanije mogla bi biti "krađa stoljeća"

Govoreći u jednom kasnijem intervjuu o Buffetu, Chesky je rekao kako ga je posebno dojmilo to što je poznati investitor izbacio sve potencijalne distrakcije iz svog života te oko njega uopće nema televizora i dnevno možda ima samo jedan sastanak. Vrijeme zato provodi u cjelodnevnom čitanju i “dubokom razmišljanju”, opisao je Chesky Buffeta. Također, komentirao je i jedno druženje s Buffetom i Jeffom Bezosom koji je Buffeta upitao zašto netko jednostavno ne kopira njegov dokazani dugoročni pristup investicijama, na što mu je on odgovorio da se nitko ne želi obogatiti sporo.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju