Na čelu nekih od najvećih američkih tehnoloških kompanija nalaze se Indijci

U Twitteru počinje nova era - kompaniju će voditi Paraf Agrawal i time se, kao šef velike tehnološke tvrtke, pridružuje sunarodnjacima poput Satye Nadelle, Sundara Pichaija i drugih.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2021. / 09:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jack Dorsey jučer je prilično iznenadio tehnološku zajednicu kada je najavio odlazak s čelne pozicije Twittera. On je godinama bio zaštitno i prepoznatljivo lice kompanije i društvene mreže, a možda veće iznenađenje od njegova odstupanja s mjesta izvršnog direktora jest ime osobe koju je imenovao kao svog nasljednika i koja bi trebala voditi kompaniju tijekom sljedećih godina.

Sergey Brin i Larry Page (Foto: AFP) Googleovi osnivači povlače se s čela tvrtke i prepuštaju ju Pichaiju

Osim za one jako dobro upućene u menadžment u Twitteru, Parag Agrawal prilična je nepoznanica, iako je riječ o osobi koja je u kompaniji cijelo desetljeće. U SAD-u je došao iz Indije, nakon što je diplomirao na Indijsko tehnološkom institutu u Mumbaiju. Prije nego se zaposlio u Twitteru, upisao je doktorski studij filozofije i računarstva na Stanfordu, a radio je u Microsoftu, Yahoou i AT&T-u, da bi od 2017. postao je izvršni tehnološki direktor Twittera.

Od ovog tjedna uloga Paraga Agrawala značajno će se promijeniti jer će kao prvi čovjek ove popularne društvene mreže konstantno biti pod okom javnosti i medija koji će pratiti svaki njegov potez. Pred njim je veliki posao jer ima zadatak osigurati rast broja korisnika i rast prihoda Twittera i pri tome se boriti sa stvarima kao što su širenje lažnih informacija i govora mržnje na to mreži.

Nadella i Pichai najpoznatiji

Ono što je prilično zanimljivo, a što su na Twitteru odmah nakon objave imena novog CEO-a Twittera komentirali izvršni direktor Stripea Patrick Collison, kao i Elon Musk, jest da je Agrawal samo jedan u nizu Indijaca koji su preuzeli čelne pozicije nekih od najvećih američkih tehnoloških kompanija.

Satya Nadella - Indijac koji je obrazovanje odlučio nastaviti u SAD-u, 2014. godine preuzeo je poziciju izvršnog direktora Microsofta. U kompaniji je još od 1992. te je vodio brojne važne projekte te tranziciju kompanije koja je radikalno promijenila poslovanje i, među inim, fokusirala se na cloud i servise. Od njegova preuzimanja kompanije dionica je višestruko porasla te je nedavno na kratko vrijeme Microsoft postao najvrjednija kompanija na svijetu po tržišnoj vrijednosti koja danas iznosi više od 2,5 milijardi dolara.

Sundar Pichai - kao i Agrawal, nakon diplome na indijskom sveučilištu obrazovanje je nastavio na Stanfordu, a u Googleu se zaposlio 2004. Tijekom godina rasla je njegova uloga u kompaniji, da bi mu na kraju Larry Page i Sergei Brin prepustili upravljanje Alphabetom, krovnom tvrtkom koja obuhvaća Google i druge kompanije koje su prije bile posebni odjeli Googlea.

Arvind Krishna - i njegova je priča prilično slična. Napustio je Indiju kako bi u SAD-u nastavio obrazovanje te se 1990. zaposlio u IBM-u. Posebno se izdvaja njegov doprinos pri najvećoj akviziciji kompanije u povijesti - preuzimanju Red Hata teškoj čak 34 milijarde dolara. U travnju prošle godine postao je izvršni direktor IBM-a.

Jensen Huang Ovo je najbolji direktor na svijetu, a iznenadit ćete se kada vidite koga nema na popisu najboljih 100 šefova

Shantanu Narayen - u SAD je stigao još u osamdesetima, a od kraja devedesetih zaposlio se u Adobeu. Sredinom dvijetisućitih imenovan je predsjednikom i operativnim izvršnim direktorom kompanije, da bi 2007. godine, nakon što je odstupio dotadašnji CEO Bruce Chizen, imenovan izvršnim direktorom Adobea i na toj je poziciji i danas.

Ovo su sigurno najpoznatija imena široj javnosti, no na taj bi popis mogli dodati i imena poput Nikesha Arora, CEO-a Paolo Alto Networksa, Raghu Raghurama, izvršnog direktora VMwarea i brojnih drugih.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti