Googleovi osnivači povlače se s čela tvrtke i prepuštaju ju Pichaiju

Page i Brin više neće biti na čelu Alphabeta, ali će i dalje ostati u upravnom odboru, gdje će zadržati većinsko pravo glasa.

Martina Čizmić | 04.12.2019. / 08:12

Sergey Brin i Larry Page (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Glavni ravnatelj Googlea Sundar Pichai zamijenit će Larryja Pagea kao glavni izvršni ravnatelj matične tvrtke Alphabet Inc., priopćila je tvrtka u utorak u blogu, što pokazuje sve manju javnu ulogu Pagea i Sergeya Brina u tvrtki koju su zajednički osnovali prije 21 godinu.

Iako je bio golem privilegij toliko dugo duboko sudjelovati u dnevnom upravljanju kompanijom, mislimo da je vrijeme preuzeti ulogu ponosnih roditelja - nudeći savjet i ljubav, ali ne i dnevno prigovaranje! napisali su Page i Brin u blogu.

Alphabet, koji isto tako posjeduje tehnološku kompaniju za autonomna vozila Waymo, tvrtku Verily za software za zdravstvenu skrb i nekoliko drugih tvrtki, pojavio se 2015. kao dio korporativnog restrukturiranja. Page se želio usredotočiti na nove tvrtke, dok je operativne odluke u Alphabetovoj najvećoj jedinici Googleu prepustio Pichaiju.

Page i Brin više neće biti na čelu Alphabeta, ali će i dalje ostati u upravnom odboru, gdje će zadržati većinsko pravo glasa. 

Podsjetimo Page i Brin osmislili su Google još kao studenti, a tvrtka je službeno nastala 1998. godine. Tijekom godina u sklopu tvrtke Google razvijen je cijeli niz proizvoda odnosno usluga - od tražilice, servisa e-pošte, elektroničkih knjiga, uredskih alata, pa do operativnog sustava za pametne telefone Android. 

Studentska ideja tako je narasla do međunarodne kompanije za koju znaju u cijelom svijetu, a njezini osnivači mogu se pohvaliti time da im je donijela bogatstvo od više od 50 milijardi dolara. 

Njihov formalni odlazak s čela Alphabeta i povlačenje u pozadinu dolazi u zanimljivom trenutku. Naime, iako Alphabet i dalje dobro zarađuje, kompanija se susreće s cijelim nizom potencijalnih problema. Kongres i državnih odvjetnici te američki regulatori najavili su (ili već započeli) istrage protiv njegove dominacije na tržištu, a EU je najavio početak istrage zbog načina na koji prikupljaju podatke i koriste ih u svom oglašivačkom dijelu poslovanja.  

(M.Č./Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti