Ovo je najbolji direktor na svijetu, a iznenadit ćete se kada vidite koga nema na popisu najboljih 100 šefova

Suosnivač i izvršni direktor Nvidije Jensen Huag zauzeo je prvo mjesto na ljestvici 100 najboljih izvršnih direktora na svijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.10.2019. / 11:23

Jensen Huang (Foto: AFP)

Harvard Business Review objavio je popis 100 najboljih izvršnih direktora na svijetu za 2019. godinu u kojem je, osim financijskog učinka kompanija, važan naglasak stavljen i na utjecaj kompanije na društvo i okoliš. Dok za osobu koja je zauzela vodeće mjesto na popisu ne možemo reći da smo iznenađeni, veliko iznenađenje predstavlja činjenica da među top 100 najboljih šefova nema izvršnog direktora Amazona.

Jensen Huang i Quadro RTX GPU (Foto: Nvidia Flickr) Nvidia predstavila najjače grafičke kartice na svijetu - GeForce RTX

Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu, a njegova kompanija nakratko je dosegla vrijednost veću od bilijun dolara, no problemi s radnim uvjetima u kompaniji, sa sigurnosti podataka te "antimonopolistički izazovi" uvelike su smanjili njegovu ukupnu ocjenu.

Jensen Huang, (Foto: AFP)

Prvo mjesto zauzeo je Jensen Huang, suosnivač i izvršni direktor tehnološke kompanije Nvidije, koji je prošlu godinu završio na drugom mjestu Harvardove ljestvice. Kompaniju je osnovao 1993. godine i na početku je bila fokusirana prvenstveno na grafičke čipove za igre, no s vremenom su proširili poslovanje i na AI čipove za autonomna vozila, robote, dronove itd. Kombinacija odličnog poslovanja kompanije posljednjih pet godina, kao i društveno odgovorno poslovanje "postavili" su ga na prvo mjesto. Na drugom mjestu nalazi se Mark Benioff iz Salesforcea, dok je treće pripalo François-Henriju Pinaultu iz Keringa.

Nvidia (Foto: Arhiva/AFP) Igraj kao profić: GeForce Now odsad dostupan i na Androidu

Popis top 100 izvršnih direktora uključuje brojna poznata imena šefova kompanija iz različitih industrija, a od poznatijih osoba tehnološke industrije izdvojit ćemo još Satyu Nadellu iz Microsofta koji se nalazi na 9. mjestu, Tima Cooka na 62. mjestu, Ma Huatenga iz Tencenta na 63. mjestu i Masayoshi Sona iz SoftBanka koji se nalazi na 96. mjestu. Zanimljivo, među njima nalaze se samo četiri žene, Nancy McKinstry iz Wolters Kluwera (16. mjesto ), Lisa Su iz Advanced Micro Devicesa (26. mjesto), Debra Cafaro iz Ventasa (29 mjesto), dok se na 37. mjestu nalazi se Marillyn Hewson iz Lockheed Martina.

Cijeli popis najboljih direktora pogledajte ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti