Novi povijesni uspjeh Applea: Tržišna vrijednost dosegla nevjerojatna 3 bilijuna dolara

Prije 16 mjeseci tržišna vrijednost Applea dosegla je 2 bilijuna dolara, a jučer je probijena granica i od 3 bilijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.01.2022. / 08:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Tim Cook preuzeo vodeću poziciju Applea, dio analitičara predviđao je kako su najbolji dani kompanije iza njih. Iako nitko nije dvojio da je riječ o iznimno sposobnoj i organiziranoj osobi s velikim kapacitetima, mnogi su kao najveći problem naglašavali kako on nema karizmu i viziju kakvu je imao Jobs.

Slika nije dostupna Vrijednost Tesle prešla tisuću milijardi dolara

Cook je tijekom svih ovih godina dokazao kako mu nije potrebna nikakva karizma kako vodio Apple, za čiji su se uspjeh od najveće važnosti pokazali kvaliteta proizvoda, ali i ime brenda za koji je, naravno, zaslužan prvenstveno Jobs. A najveći pokretač tog uspjeha jest, naravno, iPhone te je od predstavljanja tog smartphonea do danas cijena Appleove dionice porasla za nevjerojatnih 5800 posto.

Na krilima odlične prodaje iPhonea, ali i iPadova, računala i drugih proizvoda i servisa, tržišna vrijednost Applea prije nekoliko godina probila je povijesnu granicu od bilijun dolara. Nakon toga nastavljen je nezaustavljivi rast pa je srušena granica i od 2 bilijuna dolara, a jučer je Cookova tvrtka ponovno ostvarila jedan povijesni uspjeh probivši granicu tržišne vrijednosti od čak 3 bilijuna dolara, iako je na kraju dana cijena dionice blago pala pa je Apple ipak ostao blago ispod te granice od 3 bilijuna.

Trebalo im je samo 16 mjeseci da tržišna vrijednost naraste s 2 na 3 bilijuna dolara, a jedan od razloga za to jest i pandemija tijekom koje su ljudi više vremena provodili sa svojim uređajima poput telefona, tableta i računala te su Appleovi uređaji bili prilično tražena roba.

Dosezanje tržišne vrijednosti od 3 bilijuna dolara još je jedan povijesni trenutak za kompaniju koja konstantno dokazuje svima koji sumnjaju u nju da su u krivu, komentirao je analitičar Wedbusha Dan Ives.

Slika nije dostupna Apple razvija uređaj koji bi tijekom sljedećih 10 godina mogao zamijeniti iPhone

Što se budućnosti tiče, situacija se također čini prilično optimistična za Apple. Naime, iako službeno nema nikakvih informacija, zahvaljujući brojnim glasinama koje mjesecima i godinama kruže mrežom, poznati su njihovi sljedeći projekti. Jedan su pametne naočale s podrškom za AR i VR te električni automobil i na krilima tih proizvoda očekuje se kako bi vrijednost kompanije mogla rasti i dalje pa bi tvrtka mogla nastaviti s novim rekordima kada je u pitanju tržišna vrijednost.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti